Lesy vyhlásily nový tendr na lesní práce. Za 1,7 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK/Veis David

Státní podnik Lesy ČR vyhlásil nový tendr na pěstební a těžební práce na letošní rok a další léta na 23 smluvních územních jednotkách ze 117. Na nich podnik zrušil část loňského, miliardového tendru kvůli tomu, že firmy s nejlepší podanou nabídkou nakonec odmítly podepsat smlouvu. Celková odhadovaná hodnota nové zakázky je 1,7 miliardy korun, zjistil server E15.cz. Na dalších více než 90 jednotkách již LČR smlouvy z tendru vyhlášeného loni v dubnu podepsaly.

Firmy mohou nyní nabídky podat do 16. dubna, kdy zároveň hodnotící komise otevře obálky s nabídkami. Rozhodujícím kritériem je stejně jako u předchozí části zakázky nejnižší nabídka cena. Začátek platnosti podepisovaných smluv je 1. červenec. Smlouvy se délkou v jednotlivých územních jednotkách liší, nejdelší budou mít platnost do posledního prosince roku 2016. Největší jednotkou v aktuálním tendru je Bruntál, u něhož činí předpokládaná cena zakázky 171 milionů korun, následuje Bystřice pod Hostýnem (162 milionů) a Rumburk (133 milionů).

Na jednotkách, na nichž byl tendr zrušen, se dlouho dřevo netěžilo a práce na nich Lesy snaží zajistit na přechodnou dobu do podepsání smluv v novém tendru přes takzvané zjednodušené řízení bez uveřejnění, tedy oslovením konkrétních zájemců. „Pokud bude mít nový tendr podobu jednokolového řízení, teoreticky by se podepsání smluv dalo do 1. července stihnout,“ řekl E15 výkonný sekretář Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství při Agrární komoře Václav Šebek.

Podoba tendru je podle něj a zatím dostupných informací stejná jako velký tendr vyhlášený loni v dubnu. „Nám se v něm nelíbily dvě podmínky - indexace cen prací i dřeva, ale zřejmě nebyly akceptovány,“ podotkl. Dlouhodobě se pak sdružení nelíbí samotná podoba smluv, což nesouvisí jen se současným tendrem. „Smlouvy s LČR jsou naprosto nevyvážené, stručně řečeno 90 procent práv mají Lesy ČR a jen 10 procent smluvní partner,“ dodal.

Na 22 jednotkách ze 23, na nichž nebyly smlouvy podepsány a tendr na nich byl zrušen, podala nejlepší nabídku největší soukromá firma v oboru, Less&Forest podnikatele Jana Mičánka. Ta podala loni nejlepší nabídky na 88 jednotkách, tedy na třech čtvrtinách ze všech. Mičánek ale odmítal, že by firma mohla získat monopolní postavení na trhu s tím, že Less&Forest podepíše smlouvy jen v míře zajišťující stejný objem těženého dřeva jako v roce 2011. Dosud tak podepsala smlouvy na 29 jednotkách.

Obří tendr měl kvůli jeho zpoždění řadu kritiků, zejména ze stran dřevozpracovatelů. Podle nich zpoždění zapříčinilo nedostatek dřeva na trhu, a tím jeho vysokou cenu dřeva, a také krach či potíže desítkám pil a dalších provozů. Lesy ale kritiku odmítají s tím, že za zpoždění může pětitýdenní zkoumání ze strany Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který kvůli tomu tendr loni na podzim pozastavil, i desítky námitek samotných uchazečů o zakázku.