Lesy vypisují nový tendr za miliardy, šanci má opět firma z holdingu Agrofert

Lesy České republiky

Lesy České republiky Zdroj: profimedia

Ve druhé polovině července bude státní firma Lesy ČR vypisovat tendr 2018+ na lesní práce a prodej dřeva od 1. ledna 2018. Odhadovaná hodnota zakázky týkající se lesních prací činí dvě miliardy korun, objem dřeva k těžbě je 5,1 milionu metrů krychlových. Zásady tendrů dnes v Hradci Králové vedení Lesů ČR představilo více než 40 zástupcům lesnických společností.

V nadcházejícím tendru 2018+ bude předmětem soutěže 52 územních jednotek, loni to bylo 48 jednotek. Hodnotícím kritériem, po splnění kvalifikačních požadavků, bude nabídnutá cena. Pokud vítěz tendru kontrakt odmítne přijmout, bude se soutěž podle generálního ředitele LČR Daniela Szóráda opakovat.

Z 52 jednotek se bude na 29 soutěžit takzvaná komplexní zakázka. Vítěz soutěže dělá pěstební práce i těžbu a se dřevem následně obchoduje. Komplexní zakázka o odhadovaném objemu 1,6 miliardy korun je nejhodnotnější a firmy o ni mají největší zájem. U deseti jednotek se bude soutěžit zakázka na těžbu s prodejem dřeva v hodnotě prací 26 milionů korun a u 13 jednotek půjde o soutěž pouze na pěstební práce v hodnotě 329 milionů korun.

Do loňského tendru 2017+ se přihlásilo 36 firem, které podaly celkem 313 nabídek. O zakázky se podělilo 14 firem. Vítězná firma Petra a s ní propojená společnost T.E.P. HOLZ uzavřely 13 kontraktů. Firma Uniles z holdingu Agrofert uspěla na deseti jednotkách a Progles na šesti.

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Pro LČR je tento systém zadávání zakázek zdrojem miliardových zisků.

V letošním prvním čtvrtletí LČR zvedly hrubý zisk meziročně o 7,5 procenta na 1,72 miliardy korun. V růstu zisku se kladně projevilo zvýšení těžby o 5,7 procenta na 1,86 milionu metrů krychlových dřeva.

Loni Lesy ČR vykázaly pokles hrubého zisku o 23 procent na 4,98 miliardy korun. Pokles podnik přičetl vyšší těžbě kalamitního dřeva z kůrovcových, větrných a jiných kalamit, které se na trhu prodává za výrazně nižší ceny. Dalším důvodem byla změna stavu rezerv.