Lesy zachraňují životy. Díky omezení kácení v Brazílii klesla úmrtnost

Odlesňování amazonského pralesa

Odlesňování amazonského pralesa Zdroj: Pedro Biondi/ABr, Wikimedia Commons (CC BY 3.0 br)

Dramatický pokles tempa odlesňování v Brazílii v posledním desetiletí měl zásadní vliv na kvalitu ovzduší na celém jihoamerickém kontinentu. Výsledkem je významný pokles úmrtnosti.

Úspěšná snaha brazilské vlády omezit kácení lesů nemá pozitivní dopad jen na globální klima a místní přírodu. Podle vědců z univerzity v britském Leedsu zachraňuje i lidské životy – konkrétně 1700 obyvatel každý rok.

V letech 1976 až 2010 bylo zničeno zhruba 15 procent amazonského pralesa. Většina z této plochy byla vypálena a následně přeměněna na zemědělskou půdu. Tyto řízené požáry uvolnily do ovzduší velké množství pevných částic, které výrazně snižují kvalitu vzduchu a poškozují lidské zdraví.

„Použili jsme satelitní pozorování množství kouře v atmosféře, abychom zjistili, zda existuje vazba mezi tempem odlesňování a kvalitou ovzduší,“ uvedla hlavní autorka studie Carly Reddingtonová. „Prokázali jsme, že s poklesem odlesňování klesá i množství požárů a kouře v atmosféře – je úžasné, že můžete tento efekt vidět z vesmíru,“ dodala.

Vliv na stovky kilometrů

Jak v uplynulých deseti letech klesalo tempo odlesňování, zmenšoval se i oblak kouře nad jižní Brazílií. Vliv odlesňování na kvalitu ovzduší je takový, že v letech, kdy bylo mýcení lesů na vrcholu, byla atmosféra dvakrát tak znečištěná oproti zbytku sledovaného období.

Když výzkumníci tato data srovnali s poklesem úmrtí na choroby spojované s negativním vlivem pevných částic ve vzduchu, ke kterému dochází vždy během období sucha, kdy se nevypalují lesy, došli k závěru, že čistší ovzduší zachrání 1700 životů ročně na celém kontinentu.

Vývoj odlesňování v brazilské AmazoniiVývoj odlesňování v brazilské Amazonii | mongabay.com

Jak řekl serveru Mongabay jeden ze spoluautorů Dominick Spracken, k většině požárů dochází v takzvaném „odlesňovacím oblouku“ podél jižních hranic Amazonie a místní obyvatelé jsou tak nejohroženější. „Odhadli jsme, že v oblasti dochází k více než jednomu předčasnému úmrtí ročně na deset tisíc obyvatel,“ řekl.

K největšímu počtu předčasných úmrtí ale dochází na hustě osídleném jihu Brazílie, kam kouř zavanou převažující větry.

Politika přinese zhoršení

Brazilci si ale čistějšího vzduchu nemusí užívat dlouho. Odhady ukazují, že tempo odlesňování by letos mohlo dosáhnout sedmiletého maxima. Na vině je benevolentnější politika vlády, která ustupuje tlaku zemědělců.

Podle Sprackena si vláda také neuvědomuje souvislosti mezi kácením lesů a zdravím obyvatel. „Omezení odlesňování v Brazílii v posledních deseti letech je úžasným příběhem úspěchu – zlepšení kvality vzduchu a zlepšení zdraví obyvatel jsou významným přínosem, který by si (vláda) mela uvědomit,“ řekl.