Letištní včely se zařadily k tuzemské elitě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Když si pražské letiště na podzim před třemi lety pořídilo včelín, málokdo tušil, že tamní létající dělnice budou brzy patřit k nejlepším. Letos se jim ale definitivně podařil průnik mezi elitu, když v soutěži Český med 2014 získaly zlatou medaili.

„Letištní med splňuje nejen normy potravinářské legislativy, ale i přísné kvalitativní požadavky pro dětskou výživu,“ komentovala výsledky ředitelka pro životní prostředí Letiště Praha Eva Říhová.

Med ale bohužel může ochutnat jen úzká skupina vyvolených. Letiště jej totiž nedodává do žádné distribuce, vesměs jej používá jako reklamní dárek pro partnery či zákazníky. Pět včelstev vyprodukuje ročně zhruba 160 kilo medu.

Užitečný hmyz začali na Ruzyni chovat - po vzoru německých či britských letišť - především kvůli monitoringu kvality životního prostředí v areálu a výskytu škodlivých látek. Med proto každoročně putuje na chemický rozbor do laboratoře Výzkumného ústavu včelařského, ten také spolupořádá klání Český med.

Městské včelaření není ovšem výsadou pouze letiště. Úly v poslední době vznikají i na střechách domů přímo v centru. Takto vlastní med získává například hotel InterContinetal.