Letošní sucho a mrazy znamenají pro šampaňské katastrofu

Šampaňské

Šampaňské

Výrobci šampaňského prožívají nejhorší sezonu za několik desítek let. Kvůli nepříznivému počasí a rozšíření plísní očekávají některá vinařství propad úrody až o 40 procent.

Francozští vinaři dastali od počasí krutou ránu. Ministerstvo zemědělství podle serveru The Telegraph odhaduje, že z letošní úrody se podaří vyrobit jen 2,1 milionu hektolitrů šampaňského, což je o čtvrtinu méně, než činí pětiletý průměr. „Letošní rok nemá obdoby,“ uvedl ředitel sdružení producentů šampaňského Dominique Moncomble. „Valily se na nás problémy. Bojovali jsme se živly i s nemocemi,“ dodal.

Nečekané mrazy v polovině dubna podle Moncomblea zničily asi desetinu úrody, na některých místech ještě mnohem víc. Když víno kvetlo, potýkali se vinaři s nedostatkem vláhy, takže se mnoho hroznů vytvořilo s rozdílně velkými bobulemi vína.

Okouzlení bublinkami

V červnu naopak přišly největší deště za několik desítek let, což pomohlo k rozšíření plísní. „Deště letos přicházely tak často, že kdykoli jsem ošetřil hrozny proti padlí, ochranné látky to hned spláchlo,“ řekl vinař Stéphane Macron.

Vinaři nicméně ujišťují, že i když bude letos úroda menší než obvykle, kvalita vína „zatím není ohrožena“. „Kvalita vždy závisí na posledních dvou až třech týdnech před sklizní,“ uvedl Benoit Gouez z vinařství Moet & Chandon. Pokud vydrží současné teplé počasí do sklizně, která je obvykle kolem 20. září, může si podle něj letošní šampaňské stále ještě vysloužit dobré jméno.