Likérka Jelínek hlásí rekordní sklizeň, rozšíří sady

Vizovická likérka Rudolf Jelínek loni sklidila rekordní množství švestek z vlastních sadů. Likérka chce sady i letos rozšiřovat, postupně chce být více nezávislá na dodavatelích ovoce. Nyní vykupuje většinu ovoce, ročně ho zpracuje asi 5000 tun, zejména švestky. V budoucnu by ráda až třetinu pokryla z vlastních sadů.

„Sklizeň byla nejlepší, jakou pamatujeme, sklidili jsme v sadech na Těchlově 515 tun ovoce. Mělo vynikající kvalitu díky velmi teplému létu, cukernatost a kvalita švestek byla vynikající,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel firmy Miroslav Motyčka. Předloni v sadech ve Vizovicích likérka sklidila o sto tun švestek méně.

Likérka postupně rozšiřuje své sady ve Vizovicích, kromě lokality Těchlov získala pozemky na protějším kopci Janova hora. „Tam jsme vysadili švestky, mirabelky a maliny,“ řekl Motyčka, podle kterého firma jedná o dalších výkupech pozemků, každoročně chce přidávat další jednotky hektarů.

„V tuto chvíli mají sady ve Vizovicích, meruňkové sady na jižní Moravě a sady v Kostelanech, kde jsou třešně a švestky, přes 150 hektarů, určitě máme ambici to číslo zvyšovat,“ uvedl Motyčka. Likérka má také hruškové sady v Chile. „Je tam asi 140 hektarů, v roce 2015 jsme tam dobudovali zavlažování a osadili novou část pozemků, průběžně je dosazujeme,“ uvedl Motyčka.

Zisk nestoupne

Z vlastního ovoce vyrábí likérka například jednoodrůdovou čirou slivovici z vybrané odrůdy a prémiovou slivovici zlaté barvy, která vzniká kombinací několika odrůd a stáčí se po dvou letech od sběru ovoce.

Hospodářské výsledky loňského roku nejsou ještě podle Motyčky k dispozici. „Konec roku byl velmi hektický, udělali jsme významnou část celoročních tržeb, což je ale obvyklé,“ uvedl. V polovině roku likérka ukončila spolupráci se společností Berentzen Distillers z Německa. „Přitom tržby tohoto sortimentu v našich celkových tržbách tvořily asi deset procent,“ uvedl Motyčka. Loňský rok tak podle něj asi nebude růstový. „Rosteme však o jednotky procent ve značce Rudolf Jelínek, zejména v prémiovém sortimentu,“ řekl Motyčka.

Předloni likérka vytvořila zisk před zdaněním 15,4 milionu korun, po zdanění činil 12 milionů. Za prodej zboží a vlastních výrobků a služeb společnost utržila 441 milionů korun, v roce 2013 to bylo 397 milionů korun. V roce 2012 se dostala do devatenáctimilionové ztráty kvůli metanolové aféře a prohibici.