Likérka Rudolf Jelínek sklidila letos méně švestek, ovoce pomrzlo

Lihovina nevalné chuti pod názvem Slivovice a s napodobeninou vizovické značky Rudolf Jelínek, avšak s nápisem J. Relinek (vpravo), je již delší dobu k dostání ve švýcarských obchodech. Švýcarská napodobenina obsahuje pouze 35 procent alkoholu, je pravděpodobně řezaná lihem a dobarvovaná karamelem.

Lihovina nevalné chuti pod názvem Slivovice a s napodobeninou vizovické značky Rudolf Jelínek, avšak s nápisem J. Relinek (vpravo), je již delší dobu k dostání ve švýcarských obchodech. Švýcarská napodobenina obsahuje pouze 35 procent alkoholu, je pravděpodobně řezaná lihem a dobarvovaná karamelem. Zdroj: CTK/Machalinek Lukas

Rudolf Jelínek
Výroba ve společnosti Rudolf Jelínek
3
Fotogalerie

Letošní sklizeň švestek ve vlastních sadech vizovické likérky Rudolf Jelínek byla podstatně slabší než loni. Některé odrůdy pomrzly, sklizeň tak skončila dříve než obvykle, již na konci září. Švestky se většinou češou do poloviny října. Sadaři likérky letos sklidili z vlastních sadů 193 tun švestek, což je o 322 tun méně než při rekordní loňské sklizni, řekl výrobní ředitel likérky Jiří Koňařík.

"Letošní propad v úrodě negativně ovlivnily především přízemní mrazy na konci dubna. Zatímco na kopcích nasazené květy a rodící se plody švestek odolaly, v kotlině bohužel zmrzly. To se týkalo nejen nás, ale také ostatních pěstitelů na Moravě," uvedl Koňařík, podle nějž byla situace lepší v západní části republiky.

Likérka má švestkové sady ve Vizovicích v lokalitě Těchlov a na Janově hoře, také v Kostelanech na Kroměřížsku. Pěstuje devět odrůd švestek, mezi nejvíce plodné druhy patří Čačanská rodná a Stanley. Navzdory slabé úrodě měly i letos tyto odrůdy dobré výnosy podobné těm loňským. "Naopak Presenta letos téměř zmrzla a velký propad v úrodě se týká také odrůdy Katinka, z loňských 72 tun na letošních 12 tun," řekl Koňařík.

Špatná úroda ve vlastních sadech produkci likérky neovlivní, velkou část ovoce likérka vykupuje. Vlastní švestky slouží převážně k výrobě limitovaných edicí Vizovické slivovice, část také k výrobě povidel a sušených švestek. Likérka však své sady postupně rozšiřuje a chce být stále více soběstačná. Firma má již asi 160 hektarů vlastních sadů.

Loňský obrat likérky ve výši téměř 470 milionů korun byl rekordní. Společnost vytvořila zisk před zdaněním 26,7 milionu korun, což je o 70 procent více než v roce 2014.