Maďarská vláda zachraňuje masný průmysl

prasata

prasata Zdroj: ctk

Závody masného průmyslu v Maďarsku se dostávají v poslední době do problémů kvůli zvyšování cen krmiv, zmenšování trhů a vysoké konkurenci v regionu. Vláda Viktora Orbána přichází s lékem alespoň na dočasné překlenutí jejich problémů.

Pokud podnik vyhlásí za strategický, ochrání jej před konkurzem. V poslední době do této kategorie zařadila už druhou společnost z odvětví. Po provozu ve městě Gyula přišel na řadu Kapuvár. „Vláda se rozhodla vyhlásit masné závody za strategicky významné proto, aby v případě potřeby mohla zasáhnout a řídit jejich reorganizaci v rámci likvidačního řízení, to vše v zájmu zachování pracovních míst,“ odpověděl ministr zemědělství Sándor Fazekas na dotaz, proč by měl stát zachraňovat soukromou společnost.

V případě firmy ve městě Gyula na jihovýchodě země hrálo roli i to, že se tam vyrábí jeden z nejznámějších „Strategickému“ masokombinátu ve městě Gyula pomohlo i to, že se tam vyrábí vyhlášená maďarská klobása „ďulajka“ maďarských produktů – klobása „ďulajka“. Zdá se, že tento způsob „záchrany“ je jen dočasný, přesto jde o významný zásah státu do konkurenčního prostředí.

Obě společnosti v krizi nedokážou vyplatit dodavatele vepřového masa a svoje závazky plní opožděně, což ohrožuje jejich postavení na trhu. V sázce je 850 pracovních míst. V případě závodů v Gyule se hovořilo také o tom, že vláda splatí 1,5miliardový dluh společnosti, čímž se stane vlastníkem podniku. To by však v Bruselu neprošlo, a proto se vláda v srpnu odhodlala k zařazení masokombinátu do strategické skupiny. Už tehdy se mluvilo o tom, že je to v potravinářské oblasti precedens, který může mít brzy následovníky.

Kapuvár to potvrzuje. Mnoho dalších podobných závodů v Maďarsku už není, protože – jak zdůrazňuje předseda odborů v masném průmyslu József Kapuvári – v posledních letech v Maďarsku zaniklo patnáct masných závodů a v tomto odvětví se snížil počet pracovních míst o třicet tisíc.

Komentáře odborníků připomínají, že vládní snaha o záchranu oboru souvisí i s nejnovějším plánem rozvinout chov vepřů. Do sedmi let by se mělo chovat v Maďarsku místo současných tří milionů až šest milionů prasat.

Podniky, kterým stát podal ruku Kromě firem v Gyule a Kapuváru byly letos mezi strategické podniky zařazeny aerolinie Malév, dvanáct developerských společností, ale také provozovatel plováren a dalších sportovních objektů. Jiným příkladem jsou teplárny Székesfehérvár, které nedokázaly platit účty za plyn a jejich dva soukromí vlastníci vyhrožovali, že vůči sobě požádají o konkurzní řízení. Teplárna zásobuje ve městě Ajka vodou a teplem na dvacet tisíc bytů, a tak vláda zakročila.