Maďarsko: Vína bude méně, ale kvalita vzroste

Maďarské víno

Maďarské víno Zdroj: E15

Do sklípků přišlo letos 1,8 milionu hektolitrů nového vína, což je oproti 2,5 milionu z loňského roku výrazné snížení. Kvalita se však všeobecně označuje za vynikající. „Letošní sklizeň si vyžádala zvýšené úsilí pěstitelů a vinařů, protože různé druhy dozrávaly takřka současně. Nebylo tedy možné obírat hrozny postupně podle klasického pořadí dozrávání.

Vinobraní navíc začalo téměř o dva týdny později,“ líčí letošní nesnáze Csaba Horváth z Národní rady vinařských obcí, která dohlíží na dodržování podmínek vysoké úrovně vinařství. Konstatuje, že v maďarské „vinné bilanci“ (poměr vyrobeného a vypitého vína) schází 500 až 600 tisíc hektolitrů.

Významný zdroj vína představuje ale dovoz. Podle statistického úřadu Maďarsko loni dovezlo 515 tisíc hektolitrů, převážně z Itálie. Dovoz za letošní rok Horváth dokonce odhaduje na milion hektolitrů, což se mu vůbec nezamlouvá.

Tvrdí, že import by měl pouze rozšiřovat sortiment. „Už jsme překonali trauma, že Evropská unie podporovala klučení vinic, a v Maďarsku jich padlo za oběť jedenáct tisíc hektarů. V takové historicky vinařské zemi, jakou Maďarsko je, ale není normální, abychom byli v globálu vlastně dovozci vína,“ rozhořčil se vinař, podle něhož země loni vyvezla 590 tisíc hektolitrů vína a letos to bude pro nižší úroveň sklizně ještě méně.

Čtěte také:

Víno zdraží. Vláda zavede spotřební daň 10 korun za litr

Vinaři si vypomáhají hrozny z Maďarska

Komu patří Tokaj? Nám, křičí Maďaři

Dovezené víno způsobuje maďarským vinařům problémy už dlouhé roky. Vinař z oblasti Badacsony u Balatonu Ferenc Istvándy označuje cenu italského sudového vína (kolem sta forintů za litr, zhruba devět korun) za „vražednou“. Kromě toho kritizuje zákon, který dovoluje míchat do maďarského vína patnáct procent dovezeného, pokud se pak prodává jako takzvané maďarské oblastní. „Italský stát podporuje vývoz laciných vín, která tak nezatěžují vnitřní italský trh. Levný dovoz však ničí menší maďarské vinaře, kteří nejsou schopní konkurovat,“ míní balatonský vinař.

Renesance vinné turistiky

Populární jsou v Maďarsku festivaly v době vinobraní nebo oslavy nového vína v tradičních oblastech jako Villány, Tokaj či Badacsony. Mezi novinky patří výlety do oblasti Hajósu (24 ulic, 1200 sklípků ). Naopak údolí krásných paní na okraji města Eger s obloukovitou dolinou starých sklípků nechybí v nabídce cestovních kanceláří už desetiletí. Poměrně nový je pojem vinná cyklistika, která se dostává do módy u Balatonu. Letošním hitem je však jednoznačně Pannonhalma nedaleko města Győr – tisícileté opatství s obnovenou bazilikou a výjimečnou knihovnou nabízí také kulturní vyžití. Raritou je i otevřenost benediktinského mnišského společenství.