Maďarští mlékaři získají rekordní dotace

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15

Proč je levnější české a slovenské dovezené mléko? Tak zní v Maďarsku aktuální otázka v mlékárenský kruzích. Ty vidí příčinu v podvodech s DPH. Předseda mlékárenského svazu Tibor Mélykuti cituje srpnovou statistiku, podle které dovoz krabicového mléka vzrostl oproti předchozímu měsíci o šest procent a celkově je třikrát větší než vývoz.

„Na jedné straně drží odvětví pod tlakem ruské embargo, na druhé straně se nepodařilo zastavit dovoz trvanlivého mléka z Česka a Slovenska s podvodným DPH,“ konstatuje Mélykuti.

Podle svazu maďarských mlékáren je české a slovenské mléko v přepočtu o čtyři až pět korun levnější než maďarské. Výkupní ceny mléka v jednotlivých zemích přitom rozdílné koncové ceny nezpůsobují. Na Slovensku bylo syrové mléko od farmářů dokonce o desetinu dražší než v Maďarsku. „Podstatný rozdíl není ani ve zpracovatelských linkách, balicích materiálech a přepravních nákladech, čili výrazné cenové rozdíly nelze vysvětlovat ekonomickými důvody. Jediná možnost nízkých cen mléka z dovozu jsou tak podvody s DPH,“ argumentuje šéf maďarských mlékařů.

Zázračným řešením by podle něj bylo snížení daně u mléka ze současných sedmadvaceti na pět procent od ledna 2016. Tím by se mohly výrazně snížit ceny maďarského trvanlivého mléka. Tibor Mélykuti již poslal vládě návrh s tím, že mlékařům přislíbili pomoc i obchodníci. Snížení daně by se tak projevilo zejména v nižší ceně pro zákazníky, kteří kvůli ceně nyní raději kupují levnější zahraniční než dražší maďarské.

Vláda se snaží mírnit protesty mlékařů argumentem, že dostávájí nejvyšší agrární dotace ze všech farmářů. Náměstek ministera zemědělství Zsolt Feldman nedávno uvedl, že letos celkově producenti mléka obdrží podporu ve výši čtyř miliard forintů (zhruba 400 milionů korun), kromě mimořádné dotace 2,9 miliardy forintů z Evropské unie. K tomu ještě přijde miliarda z předchozích evropských dotací. V Maďarsku tak bude letošní podpora mlékařů opravdu rekordní.