Madeta loni zvýšila tržby na 5,7 miliardy korun navzdory ruským sankcím

Madeta

Madeta Zdroj: Marek Podhora, Mlada fronta E15

Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni i přes pozastavený export výrobků do Ruska, zvýšila meziročně tržby o 875 milionů korun na 5,7 miliardy korun. Zisk firmě proti roku 2013 mírně klesl, a to o 14 milionů na 204 milionů. Vyplývá to z údajů zveřejněných ve Sbírce listin.

Na hospodaření firmy měl přitom podle předsedy představenstva Milana Teplého pozastavený export do Ruska mimořádně negativní dopad. „Jednalo se o politické rozhodnutí ze strany Evropské unie a Ruska. Výsledkem je nasmlouvaný vysoký objem syrového mléka a mimořádná konkurence v uplatnění mlékárenských výrobků na tuzemském trhu,“ uvedl ve výroční zprávě. Smlouvy se zemědělci má Madeta dlouhodobé, uzavřené na čtyři roky až šest let.

V roce 2014 zpracovala Madeta podle mluvčí Martiny Faktorové 361 milionů litrů mléka, to je o sedm milionů meziročně méně. Firma je stále největším zpracovatelem mléka v zemi. Vyrábí více než 260 druhů mléčných výrobků v pěti závodech.

Jeden závod se zruší

V Českém Krumlově to jsou modré sýry, v jindřichohradeckém zejména tvarohy, jogurty a dezerty, v Pelhřimově mléka, podmáslí a smetany, v Plané nad Lužnicí především másla a přírodní sýry. Ty vyrábí ještě závod v Řípci na Táborsku. Do budoucna by se počet závodů měl snížit na tři.

Export se na tržbách podílel zhruba sedmnácti procenty, meziročně klesl o procento. Hlavními vývozními artikly byly máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Hlavními zahraničními odběrateli jsou Libanon, státy Evropské unie a země v Asii. Od roku 2007 vlastní 95 procent společnosti, jež zaměstnává 1460 lidí, Faltha Investment se sídlem na Britských Panenských ostrovech.

Milan Teplý: Chystám se do důchodu, nástupce v Madetě jsem ještě nevybral