Mazací salám je tu stále. Jeho vynálezce, velkouzenář Maceška, zemřel před padesáti lety

Před padesáti lety zemřel Emanuel Maceška, velkouzenář, který vymyslel "mazací buřt".

Před padesáti lety zemřel Emanuel Maceška, velkouzenář, který vymyslel "mazací buřt". Zdroj: K. Kopáč, archiv rodiny, VHÚ

Maceškovy uzeniny se vyrábějí do dneška.
Po sametové revoluci se majetek vrátil rodině Maceškových.
Maceškovy uzeniny se vyrábějí do dneška.
Slavnou Maceškovu éru paláce připomíná mozaika.
Řeznictví zničila bomba.
7
Fotogalerie

Obrovský úspěch kluka z chudé rodiny, nebo americký sen v Praze. Tak by se dala popsat životní pouť Emanuela Macešky, známého pražského průmyslníka a velkouzenáře. Od jeho úmrtí uplynulo 30. prosince 50 let.

 

Narodil se v roce 1877 v Načeradci u Vlašimi, ale jakmile měl v ruce řeznický výuční list a stal se plnoletým, rodné městečko začalo být Emanuelovi malé. Rozhodl se, že zkusí štěstí v Praze. Už jako 19letý otevřel Maceška na Pankráci uzenářský krámek a díky svým vyhlášeným pochoutkám se brzy vypracoval na zámožného podnikatele.

Počátkem 20. století založil Maceška na pražských Vinohradech největší uzenářský podnik ve městě a v roce 1923 ho rozšířil o továrnu na uherský salám. To ale nebyla jediná pochoutka, která je spjata s jeho jménem.

Maceška proslul hlavně svým vynálezem »mazacího buřtu« Macešky, který se vyrábí dodnes a lidé se po něm mohou často »utlouct«. Za 2. světové války nacisté Maceškův majetek zabavili a v únoru 1945 zničila vinohradskou výrobnu spojenecká bomba.

Úspěšný podnikatel vlastnil i jednu z nejhonosnějších budov v Praze – Maceškův palác na Vinohradské třídě. Kromě občerstvení tam fungovalo jedno z nejmodernějších kin té doby, později známé jako Bio Illusion. S nástupem komunistů byl biograf znárodněn a v roce 1948 přišel Maceška i o zbytek svých podniků.

Když Emanuel Maceška přišel o majetek, pobýval na chatě příbuzných v Bojanovicích. „Jezdil jsem za ním na rázdniny a vzpomínám si, že se pokaždé vyptával, co kdo dělá a jak se má. Svoji rodinu miloval nadevše. Pěstoval zeleninu, podával mi okurky a říkával: Tuhle dáš tomu, tuhle dáš tomu...“ vzpomíná na velkouzenáře jeho vnuk Jaromír Maceška (71).

Maceškův mazací buřt je druhem métského salámu. Na rozdíl od původního výrobku, obsahujícího 60 procent hovězího a zbytek vepřového masa, začal Emanuel Maceška začátkem minulého století vyrábět salám pouze z vepřového. Po svém tvůrci začal být označovaný jako Maceška a vyrábí se dodnes.

Další zprávy čtěte na Blesk.cz