Milek nařídil audit pozemkového úřadu. Jeho šéfka prý přeceňuje svou funkci

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek Zdroj: ČTK

Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová
2
Fotogalerie

Ministr zemědělství v demisi Jiří Milek (za ANO) nařídil ve středu audit Státního pozemkového úřadu. Milek to udělal v návaznosti na oznámení jeho šéfky Svatavy Maradové, která chce ve funkci skončit. Ministerstvo to uvedlo v tiskové zprávě. 

Ministr v demisi Milek zdůvodnil kontrolu hospodaření Státního pozemkového úřadu tím, že chce po oznámení rezignace jeho ředitelky Maradové získat reálný obraz o fungování úřadu a její chování označil za nestandardní. 

Zároveň odmítl argumentaci Maradové, podle které její odchod pomůže vyjednávání o nové vládě. "Státní pozemkový úřad je apolitický úřad. Paní ředitelka svou pozici v této souvislosti přeceňuje," uvedl Milek.

"Sama nejlépe ví, že naše debata o jejím výkonu funkce se týkala výhradně jejího profesního působení," dodal. S řediteli podřízených organizací ministr jednal po nástupu do funkce.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve středu naznačil, že za koncem Maradové může být financování úřadu. "Doufejme, že to financování bylo v pořádku, já mám značné signály, že nebylo," poznamenal premiér. 

Oznámení Maradové komentoval v úterý bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého chce ANO zpolitizovat státní správu. "Hnutí ANO má velký zájem v tom, aby ve Státním pozemkovém úřadu seděl člověk, který bude vycházet vstříc některým lobbistickým zájmům," uvedl Jurečka pro deník E15.