Miliardář Siekel skupuje moravské vinice. Chce být silnější než Bohemia Sekt

Miliardář a šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel pokračuje v upevňování vinařského byznysu na Moravě. Jeho Vinařství Neoklas Šardice, Vinařství Mutěnice a společnost Víno Trade budou vystupovat pod společným názvem Vinařská skupina Vinifera.   (ilustrační foto)

Miliardář a šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel pokračuje v upevňování vinařského byznysu na Moravě. Jeho Vinařství Neoklas Šardice, Vinařství Mutěnice a společnost Víno Trade budou vystupovat pod společným názvem Vinařská skupina Vinifera. (ilustrační foto) Zdroj: vinarstvi volarik

Skupina Vinifera s obratem přes čtvrt miliardy korun chce v budoucnu přeskočit českou jedničku, kterou je Bohemia sekt. Na fotce výroba Bohemia Sekt.
Na akvizice na Moravě a na Slovensku má skupina Vinifera dalších 200 milionů korun. (ilustrační foto)
Skupina chce investovat desítky milionů korun do rozšíření kapacit vinařství, techniky používané na vinicích, obnovy vinic samotných či vývoje nových produktů a jejich designu. (ilustrační foto)
Vinifera aktuálně hospodaří na 345 hektarech vinic na 23 viničních tratích z patnácti katastrálních území a zpracovává hrozny z pět set hektarů vinic. (ilustrační foto)
Skupina Antona Siekela chce do budoucna vlastnit tisíc hektarů vinic. (ilustrační foto)
6
Fotogalerie

Miliardář a šéf Slovenského olympijského výboru Anton Siekel pokračuje v upevňování vinařského byznysu na Moravě. Jeho Vinařství Neoklas Šardice, Vinařství Mutěnice a společnost Víno Trade budou vystupovat pod společným názvem Vinařská skupina Vinifera.  

Skupina s obratem přes čtvrt miliardy korun chce v budoucnu přeskočit českou jedničku, kterou je Bohemia sekt. Na akvizice na Moravě a na Slovensku má dalších 200 milionů korun, oznámila firma

"Naše cíle pro letošní rok jsou jasné. Obrat blížící se k jedné miliardě, nákup alespoň 200 hektarů vinic, nové produkty, nové prodejní cesty a další zvyšování kvality vína při maximálně vstřícných cenách pro konečného odběratele. Jedničkou na trhu se chceme stát i tak, že koupíme jedno nebo dvě zavedená vinařství s dostatečným portfoliem vinohradů, a to nejen v České republice," uvedl jednatel Vinařské skupiny Vinifera Jindřich Robek.

Skupina chce investovat desítky milionů korun do rozšíření kapacit vinařství, techniky používané na vinicích, obnovy vinic samotných či vývoje nových produktů a jejich designu. Investice navazuje na dosavadní modernizaci provozu, v rámci které vznikly nové budovy, sklad, výrobní linky a další.

Vinifera aktuálně hospodaří na 345 hektarech vinic na 23 viničních tratích z patnácti katastrálních území a zpracovává hrozny z pět set hektarů vinic. Do budoucna si stanovila cíl vlastnit celých tisíc hektarů. Za tímto účelem vykupuje vinice či pozemky na Moravě a Slovensku od menších pěstitelů, zároveň soustavně obnovuje a rekultivuje staré vinohrady a zakládá nové.

Část vinic skupiny ale zasáhly minulý týden mrazy. "Největší poškození jsme zaznamenali na Hodonínsku v Mutěnicích, kolem osmdesát procent. Celkově dopadly nejhůře loňské výsadby a vinice, které již byly poškozeny dubnovými mrazy, poškození je téměř sto procent," uvedl enolog vinařství Neoklas Zdeněk Fibich. Celkově odhadl škody na vinicích na šedesát procent.