Ministerstvo zemědělství může udělovat logo Klasa, rozhodl soud

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Zleva předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.
Zleva místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Lubomír Zaorálek přicházejí 12. prosince na tiskovou konferenci.
Zleva ministr zemědělství Marian Jurečka, ministr školství Marcel Chládek a ministr životního prostředí Richard Brabec
4
Fotogalerie

Ministerstvo zemědělství je vlastníkem ochranné známky ke značce kvality potravin Klasa, pravomocně to potvrdil Vrchní soud v Praze. O práva k logu se soudila subdodavatelská firma Ouvido, která zhruba před sedmi lety napadla používání známky u úřadu průmyslového vlastnictví, následně se obrátila na soudy. Značkou Klasa je nyní označeno více než 1000 výrobků, stát platí za propagaci více než sto milionů korun ročně.

Soutěž na logo vyhrála v roce 2003 společnost Noesis Advertising, která za to od státu dostala 750 000 korun. Společnost si vytvoření loga objednala u firmy Ouvido, která se dříve jmenovala Štrob, Širc a Slovák. Ta dostala za tvorbu loga třetinu této sumy, tedy 250 000 korun. Společnost si dále objednala tvorbu loga u další firmy, jež ho vytvořila za 150 000 korun.

To označil již nižší soud za rozpor s dobrými mravy. "Faktický postup v řetězci zúčastněných subjektů byl v rozporu se smyslem výběrového řízení na vytvoření loga Klasa, jenž jim byl všem znám, jeho zhotovení v daném systému 'subdodávek' vedl k umělému navyšování ceny, což muselo být známo všem zúčastněným vyjma vlastního autora a jeho společnosti," stojí v rozsudku.

Podle soudů nelze opominout, že soutěž byla vyhlášena v roce 2003, logo bylo vytvořené v roce 2005 a následujících pět let nikdo ohledně udělování a používání loga nevznesl připomínky.

"Na tento klíčový soudní spor jsme se na ministerstvu zaměřili jako na jednu z hlavních priorit," uvedl první náměstek ministra Jiří Jirsa. Podle resortu by v případě porážky u soudu museli výrobci logo ze svých potravin stáhnout a platit další kompenzace.