Ministr Jurečka chce rozjet agrární obchod s Ukrajinou

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Ministr zemědělství Marian Jurečka Zdroj: ctk

Marian Jurečka
Ministr zemědělství Marian Jurečka (v pozadí ministr školství Marcel Chládek)
Marian Jurečka
ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)
5
Fotogalerie

Ministr zemědělství Marian Jurečka dnes odlétá na třídenní pracovní cestu na Ukrajinu. Bude jednat s tamní místopředsedkyní vlády o podpoře agrárního obchodu. Zahájí také Agrofórum, bude i na veletrhu zvířat.

Na Ukrajinu ČR loni vyvezla agrární zboží za 600 milionů korun, což je méně než například hodnota vývozu do Izraele. Naopak agrární dovoz činil 847 milionů korun. Česká strana proto uvažovala o tom, že kvůli podpoře exportu zřídí na Ukrajině jeden z postů tzv. agrárních diplomatů.

Na cestu vyrazí ministr Jurečka odpoledne, vrátí se ve čtvrtek večer. Mimo jiné bude jednat na pracovním obědě s představiteli ukrajinských zemědělských asociací, navštíví také Národní potravinářskou univerzitu a sejde se s tamním ministrem agrární politiky a potravinářského průmyslu Tarasem Kutovijem. Mluvit by se podle Ježkové mělo hlavně o prohloubení vzájemné spolupráce, o mezinárodních veletrzích a výstavách se zaměřením na zemědělství a podpoře integrace Ukrajiny do Evropské unie.

"Ve čtvrtek navštíví ministr Jurečka Ukrajinskou laboratoř kvality a bezpečnosti výrobků, Národní univerzitu bio zdrojů a využití přírodních zdrojů, kde se sejde s vědeckou radu univerzity," dodala mluvčí.

V minulosti se o Ukrajině přemýšlelo jako o jedné z pěti destinací, kam měl zamířit tzv. agrární diplomat. Nakonec však kvůli bezpečnostní nestabilitě regionu tato myšlenka padla. Diplomaté jsou tak v Číně, Rusku, Saúdské Arábii a Srbsku. Do budoucna by měli přibýt další tři ve Spojených státech amerických, Japonsku a Libanonu.

Z hlediska agrárního dovozu do ČR se Ukrajina řadí na 27. místo, mezi importními státy je pro ČR na 29. místě.

Vývoz zboží z Česka na Ukrajinu byl předloni za 14,9 miliardy korun. Nejvyváženějším zbožím byly telefonní přístroje a nástroje pro automatické zpracování dat. Meziročně vývoz poklesl o 27,4 procenta. Zemědělské výrobky se do nejvíce exportované desítky položek nedostaly. Dovoz zboží z Ukrajiny byl předloni za 19,4 miliardy korun, nejčastěji šlo o koncentráty železné rudy. Meziročně klesl podle údajů Českého statistického úřadu o 13 procent.