Minsk ruší zákaz dovozu živého skotu z EU. Stane se branou pro zboží do Ruska?

Bělorusko odvolalo zákaz dovozu živého hovězího dobytka z Evropské unie. Zrušení zákazu přichází v době, kdy Bělorusko plánuje zvyšování vývozu potravin do sousedního Ruska. To v důsledku ukrajinské krize zastavilo dovoz masa a dalších potravinářských produktů z EU a USA.

Minsk nicméně tvrdí, že zrušení zákazu dovozu dobytka s plány na zvyšování dodávek potravin do Ruska nesouvisí. Je prý důsledkem poklesu obav ohledně viru Schmallenberg, kterým se v roce 2011 v některých členských zemích EU nakazila řada krav a ovcí.

Rusko tento měsíc zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z EU, USA a několika dalších západních zemí. Reagovalo tak na západní sankce uvalené kvůli krizi na Ukrajině na vybrané ruské podniky, činitele a některá odvětví ruské ekonomiky.

Tento týden Rusko uvedlo, že povolí dovážet z Běloruska a Kazachstánu zpracované potraviny vyrobené ze západních surovin. Moskva se tak snaží omezit dopad embarga na ceny potravinářského zboží. Bělorusko hodlá v letošním roce zvýšit dodávky potravin do Ruska o 15 až 40 procent.

Rusko, Kazachstán a Bělorusko letos uzavřely smlouvu o vzniku Euroasijské hospodářské unie, jednotného trhu propojeného celní unií. Ta mezi těmito zeměmi bývalého Sovětského svazu funguje od roku 2010. Bělorusko a Kazachstán již dříve uvedly, že potraviny zakázané Ruskem budou dál dovážet.

Pavel Páral: Kurzarbeit a Ewig Schade

Nezdravé kapky doktora Kurzarbeita