Místo poukázek krabičky s jídlem. Trump se chystá překopat systém potravinových lístků

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Ilustrační foto
Donald Trump
3
Fotogalerie

Revoluci systému potravinových lístků, který ve Spojených státech amerických funguje desítky let, chce prosadit administrativa Donalda Trumpa. Místo nich plánuje potřebným od příštího roku posílat krabičky s jídlem.

Plastovou “kreditní” kartu, na kterou se lidem automaticky připíše každý měsíc sociální dávka a mohou s ní zaplatit jídlo, má nahradit krabice s potravinami. Ta má obsahovat trvanlivé mléko, džus, cereálie, arašídové máslo, fazole, maso v konzervě, drůbež nebo ryby a konzervované ovoce a zeleninu.

Změna se má týkat těch Američanů, kteří dostávají od státu nejméně 90 dolarů měsíčně, což se podle televize CNN týká více než osmdesáti procent příjemců pomoci, to znamená zhruba 38 milionů lidí. Pokud ale mají nárok na vyšší sociální dávku, než je hodnota krabice s potravinami, zbytek dostanou na kartu jako dřív.

Změnu federálního programu na podporu správné výživy v chudých domácnostech SNAP zdůvodňuje ministerstvo zemědělství snahou šetřit. Návrh rozpočtu na rok 2019 totiž počítá v sociálním programu podle webu BuzzFeed News s úsporou 5,26 miliardy oproti roku 2017.

Kritici podle tohoto serveru upozorňují na to, že obsah krabice nezohledňuje alergie, náboženská stravovací omezení nebo chuťové preference. Uživatelka Twitteru Annie Lowreyová upozorňuje na možnost problémů s doručováním nebo poškozením obsahu krabice, která navlhla nebo se do ní dostala zvířata.

“Je to riskantní schéma, které ohrožuje možnosti rodin dostat jídlo na stůl,” uvedla Stacy Deanová z neziskové organizace Centrum pro rozpočtové a politické priority, jejíž slova citovala CNN.

Ministr zemědělství Sonny Perdue změny hájí tím, že se kvalita potravinové pomoci nesníží. “Poskytne státům větší flexibilitu při spravování programu a přístup je odpovědný k daňovým poplatníkům,” dodal Perdue v prohlášení citovaném BuzzFeed News.