Mléčný armagedon: Konec kvót zatřese s českým mlékem

kráva

kráva Zdroj: E15

S mlékem by to u nás mohlo brzy dopadnout podobně jako s prasaty, které úspěšně válcuje evropská konkurence. Bojí se toho zdejší zemědělci a část mlékařů. Jejich obavy přiživují i prognózy zvenčí, které věští, jak na jednotlivé země Evropské unie dolehne zrušení mléčných kvót na jaře 2015.

Nejděsivější scénář pro české mlékárenství nabídla nizozemská Rabobank, která mu předpovídá dvacetiprocentní propad produkce během tří let. Naopak po uvolnění trhu se rozdojí země směrem na severozápad, včetně Německa. A tuzemští producenti mléka a někteří zpracovatelé už vidí, jak se odtamtud povalí mléčné výrobky do zdejších obchodů.

„Nastane tady mléčný armagedon. Proběhne likvidace českých mlékáren a s nimi i producentů mléka. Vytvoří se tak prostor pro odbyt zboží ze zemí na západ od nás,“ obává se Oldřich Žďárský, místopředseda odbytového družstva Mlecoop, které zastřešuje dodávky syrového mléka od zemědělců do mlékáren.

„Obavy jsou namístě. Se zemědělci jsme zajedno, ohrožení je společné,“ říká ředitel Potravinářské komory Tomáš Kreutzer. Už nyní na komoře vymýšlejí, jak maximálně uchránit české mlékárenství. Ministerstvu zemědělství, které vede Petr Bendl (ODS), agrárníci a potravináři vyčítají liberální přístup. Nejradši by chtěli, aby Česko v Bruselu usilovalo o prodloužení mléčných kvót o dalších pět let.

Není to přitom tak dlouho, co naopak většina žádala jejich okamžité zrušení. Než přišla celosvětová hospodářská krize, byla Evropa vysušená a farmářské ceny mléka vyletěly na deset korun za litr. Nyní si ovšem konec kvót všichni spojují s pádem cen.

Kompletní text naleznete v aktuálním vydání týdeníku

EuroEuro | E15