Moravští vinaři slavili úspěch na soutěži v americké Kalifornii

Degustace vína v rámci Salonu vín

Degustace vína v rámci Salonu vín Zdroj: CTK

Vinaři z České republiky získali na soutěži v kalifornském San Franciscu celkem 76 medailí včetně jedné velké zlaté, která se dává jen malému počtu vín. Porota ji udělila rýnskému ryzlinku z Vinařství Maděrič. Prestižní mezinárodní akce se letos zúčastnilo přes 4,5 tisíce vzorků od 1400 vinařů z tří desítek zemí světa.

„Do Kalifornie jsme poslali 109 vín, z nichž 76 medailově uspělo. Naše vína vzbudila velký zájem. Porotci posuzují naslepo, ale u našich vín se po hodnocení živě zajímali o zemi původu,“ uvedl ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Soutěž San Francisco International Wine Competition se letos konala už po třiatřicáté. Kromě velké zlaté si Češi a Moravané přivezli ještě jednu zlatou, 28 stříbrných a 46 bronzových medailí. Vůbec nejvíc cen, celkem deset, získalo Vinařství Petr Skoupil z Velkých Bílovic.

Velkou zlatou medaili dostalo rodinné Vinařství Maděrič, které hospodaří na vinicích ve velkopavlovické podoblasti, za Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2012. Toto ocenění může obdržet jen nepatrný zlomek vín, na jejichž kvalitě se shodne celá porota.

Ziskem velké zlaté se Ludvíku Maděričovi navíc otevřela cesta na americkou Double Gold Tour, tedy možnost další prezentace spolu s nejlépe hodnocenými víny světa. Tour letos zavítá například do San Francisca, Los Angeles, Miami, New Yorku, Washingtonu nebo Chicaga.

Díky úspěchu v San Franciscu se mohou tuzemské firmy ještě více uchytit na náročném americkém trhu. „V současné době do USA dovážíme 18 vín od deseti vinařů, a to konkrétně do států Illinois, New York a New Persey,“ prohlásil Noah Ullman z firmy Czech Wine Imports, která moravská a česká vína do USA dováží. Podle něj zákazníci z ostatních států využívají možnost objednávky přes internet. „Je tu ale nepochybně prostor pro další rozšíření distribuce,“ dodal Ullman.

Georgios Ilias: Udělat dobré víno je velká alchymie