Mrazy ukousnuly z ovocné úrody téměř třetinu, ovocnáři přijdou až o 400 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: kudumomo via Flickr

Letošní úroda ovoce v sadech českých pěstitelů bude kvůli jarním mrazům meziročně nižší asi o 28 procent. Ztráty na tržbách ovocnáři odhadují na 400 milionů korun. Sklizeň by podle odhadu k polovině června měla klesnout na 134 988 tun z loňských 188 462 tun. Zdražení ovoce v obchodech se kvůli nižší úrodě nečeká. Tvrdí to tajemník Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Roční finanční hodnota ovoce sklizeného českými sadaři se při průměrném roce pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Mrazy z konce dubna nejvíce poškodily sady na jižní Moravě. „V posledním dubnovém týdnu byly až po šest nocí teploty od minus dvou do minus pěti stupňů Celsia, místy ještě nižší,“ uvedl Ludvík. Uvedl, že nejvíce byly postiženy teplejší oblasti Česka, kde dokvétaly peckoviny a v květu byly i jabloně.

Výpadek příjmů z neúrody podle Ludvíka zaznamenají především ovocnářské firmy na jižní Moravě. „Některé podniky by to mohlo dostat i do existenčních problémů,“ řekl Ludvík. Připomněl, že proti škodám z mrazů, na rozdíl od krupobití, neexistuje komerční pojištění.

Zdražovat se nejspíš nebude

Očekávaná nižší úroda v českých sadech by se podle Ludvíka neměla projevit výkyvem spotřebitelských cen směrem nahoru. Výjimkou zřejmě budou jen české meruňky, které spotřebitelé pro jejich chuťové vlastnosti preferují před dovozovými. „Ceny ovoce v Česku se řídí cenami na evropském trhu. Pokud by ceny stouply, tak ne v důsledku nižší úrody v ČR, ale v jiných pěstitelsky velkých zemích,“ uvedl předseda ovocnářů. Například Polsko ročně produkuje kolem pěti milionů tun ovoce, což je zhruba třicetinásobek produkce českého ovocnářství.

Škody na úrodě jsou největší na ovoci typickém pro jižní Moravu. U meruněk se předpokládá meziroční propad sklizně o 68 procent na pouhých 708 tun. Úroda broskví má klesnout o 67 procent na 421 tun. „Ve srovnání s dlouhodobým průměrem jsou tyto propady ještě větší,“ uvedl Ludvík. Například meruněk se v roce 2013 sklidilo přes 3500 tun.

Téměř o třetinu méně jablek

Sklizeň jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, by měla meziročně klesnout o 27 procent na asi 113 tisíc tun. Meziročně nižší se čekají i sklizně u hrušek, švestek, rybízu a višní. „Pouze u třešní se předpokládá sklizeň na úrovni loňského roku. Důvodem je to, že v lokalitách nejvíce poškozených mrazem se třešně pěstují jen minimálně,“ uvedl Ludvík. Dodal, že mrazy ničily i jahody, kde se čeká propad o 30 procent na asi 2300 tun. Ve srovnání s průměrem posledních tří let by měla být celková sklizeň ovoce nižší asi o 17 procent.

Ztráty z mrazů na úrovni 400 milionů korun nemusejí být jedinými letošními ztrátami ovocnářů. „Na přelomu května a června byla také řada ovocnářských podniků zejména v oblasti středních, východních a severních Čech poškozena vlnou silného krupobití,“ uvedl Ludvík.

Pěstování ovoce je podle Ovocnářské unie v Česku z dlouhodobého pohledu nerentabilní. Kromě pádu ceny po ruském embargu v roce 2014 se na špatné situaci ovocnářů podepsaly podprůměrné sklizně z let 2010 až 2012. Výsledkem krize odvětví je to, že řada podniků s ovocnářstvím skončila a další kvůli nedostatku peněz na investice ovocnářství omezují. Například v roce 2014 ovocnáři snížili plochu sadů o 11 procent. Celkem je v ČR přes 15 tisíc hektarů sadů.