Na javorový likér z Prádla se ingredience dováží přes oceán. I tak se exportuje zpět do Kanady

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Likér podle kanadského receptu Original Canadian Maple Liqueur
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Český investor Roman Hříbal koupil v roce 2013 od Kanaďanů recepturu na javorový likér a dnes prodá čtyři a půl a tisíce lahví ročně. Vyváží ho i do Kanady.

Recept na Original Canadian Maple Liqueur koupil Hříbal po ročním vyjednávání od Angostura Holdings, která kvůli restrukturalizaci musela zavřít kanadskou výrobu. Společně s kanadským investorem Dennisem Rothem zaplatili několik desítek tisíc dolarů.

Společná firma Hříbala s Rothem Canadian Maple sídlí kousek od kanadského Winnipegu, výroba likéru ale probíhá v obci Prádlo v Plzeňském kraji. „Všechny ingredience dovážíme z Kanady,” řekl Hříbal s tím, že z ekonomických důvodů by se výroba v Kanadě nevyplatila.

Zhruba třetina jde na export, který směřuje do Holandska a Kanady. Prorazit chtějí také na německý trh, kde je podle Hříbala jednání v pokročilém stadiu. „Jsme těsně před objednávkou do obchodů a barů,” dodal.

Množství lihovin a likérů vyvážených do Kanady v posledních letech klesá, z více než šestnácti a půl milionů korun v roce 2013 se snížil na loňských necelých patnáct milionů korun loni. S obratem trendu nepočítá v současné době ani Hříbal. „Rádi bychom vyváželi víc, ale teď to nevypadá,” uvedl.