Na Mělnicku pěstují chřest ve velkém, většina jde do Německa

Sklizeň českého chřestu na Mělnicku

Sklizeň českého chřestu na Mělnicku Zdroj: CTK

Sklizeň až 500 tun chřestu očekávají letos jeho producenti na Mělnicku. Na českých talířích ale lahůdka končí zřídka - většina úrody jde do zahraničí, konkrétně v Německu končí až polovina. Domácí trh preferuje dovoz levnějšího a méně kvalitního chřestu ze zahraničí.

„Snažíme se produkovat prvotřídní kvalitu chřestu, o tu ale nestojí české supermarkety. Dávají přednost dovozu druhořadého zboží ze zahraničí, teď hlavně z Řecka. Chřest tak nakupují až o třetinu levněji. Náš chřest první kvality kupují hlavně tuzemské hotely a restaurace pro své zákazníky za cenu přesahující 100 korun za kilogram,“ uvedl Petr Šandera, majitel firmy Šandera a největší producent českého chřestu.

Zhruba polovina produkce tak končí v Německu, kde podle Šandery oceňují mimořádnou kvalitu mělnického chřestu. O nižší poptávce v Česku svědčí i skutečnost, že letos se na mělnických polích pěstuje chřest na 85 hektarech oproti loňským 120 hektarům. Každý den se na polích sklidí až deset tun bílých či zelených výhonků.

Sklizeň českého chřestu na MělnickuSklizeň českého chřestu na Mělnicku | CTK

Až do loňska produkci zajišťovala nizozemská firma Bohaemer Spargel Kultur. S produkcí českého chřestu na Mělnicku začala v roce 1995, nakonec zkrachovala a letos ji Šandera koupil i s dluhy. Současně registroval ochrannou známku Český chřest a příští rok bude producent nést stejné jméno.

V letošní sezoně, která kvůli chladnému počasí začala o dva týdny později až koncem dubna a potrvá přibližně do konce června, zaměstnává 350 lidí na polích, v myčce, třídírně a distribuci. Do budoucna plánuje investice do balicí a třídicí techniky. Další expanzi ale podle jednatele brání situace na trhu.

Chřest si v posledních letech opět hledá cestu na stůl v českých kuchyních. Podle kvality se jeho cena na pultech obchodů pohybuje mezi 80 a 100 korunami za kilogram. Lze koupit bílé nebo zelené výhonky. Jejich rozdíl je ve způsobu pěstování - bílé vyrůstají z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zezelenají po odkrytí, kdy se v nich začne tvořit chlorofyl, a s přibývající výškou začínají dřevnatět. Až 300 druhů chřestů je rozšířených hlavně v Evropě, Asii a Africe.