Na světě se letos vyrobí nejméně vína od počátku statistik

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Letošní světová produkce vína bude nejnižší od začátku statistik, které od roku 1975 vede Mezinárodní úřad pro révu a víno (OIV). Tato organizace varuje před hrozícím nedostatkem vína na trhu a s tím spojeným zdražováním.

Letošní objem produkce se propadne na 248,2 milionu hektolitrů z loňských 264,2 milionu hektolitrů ušlechtilého moku, uvedl generální ředitel OIV Federico Castelluci.

Ve Francii se na letošní chabé úrodě vinné révy podepsalo nepříznivé počasí panující od zimy. OIV proto odhaduje, že produkce této světové vinařské velmoci se propadne o 19 procent, v Itálii, co do produkce vína současné dvojky, očekává asi tříprocentní pokles a v Argentině dokonce 24procentní.

Jedinou zemí významnou na globálním trhu s vínem, kde se ho letos vyrobí oproti loňsku více, jsou Spojené státy. „Saháme do rezerv,“ prohlásil Castelluci.

Na světě se v roce 2012 podle odhadů OIV spotřebuje mezi 236 a 249 miliony hektolitrů vína. Dalších 30 milionů hektolitrů se využije na výrobu lihovin, vermutu a octa. Zatím nejhůře se do statistik OIV zapsal rok 1995 s 254 miliony hektolitry vína.