Na zalesňování má jít do roku 2020 čtvrt miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čeští lesníci dostanou do roku 2020 přibližně 280 milionů korun na zalesňování. Dotace z Programu rozvoje venkova (PRV) budou moci čerpat na zakládání lesního porostu, péči o les nebo za ukončení zemědělské výroby na zalesněném pozemku. Peníze mají lesníkům kompenzovat náklady na zalesnění či za ušlé příjmy kvůli ukončení výroby. Nařízení, které příjem dotací umožní, projedná ve středu vláda a mělo by začít platit od letošního srpna.

Dotace na péči o lesní porost bude možné čerpat pět let, dotace za ukončení výroby až deset let. Území, které se k zalesnění hodí, může být na svahu se sklonem větším než deset stupňů, mít mělkou půdu nebo by mělo být výrazně zamokřené. Nesmí se ale nacházet v Praze.

Čtvrtina peněz půjde podle již schváleného programu z rozpočtu ministerstva zemědělství na jednotlivé roky. Žádné nové náklady nařízení nepřináší, všechny již byly schváleny při projednávání programu, který Evropská komise schválila na konci května.

Podle materiálu, který vládě předloží ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), administrativní náklady na nastavení kontrolního systému pro dotace v rámci společné zemědělské politiky dosáhnou přibližně 159 milionů korun. V PRV je pro zemědělce až do roku 2020 připraveno 3,1 miliardy eur (více než 84 miliard korun), z toho 2,31 miliardy eur jako příspěvek EU.

Peníze by měly jít hlavně na ochranu životního prostředí a očekává se, že díky němu vznikne 1850 nových pracovních míst. Významný podíl programu cílí na investiční opatření ke zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství a na inovace podniků.