Náklady vyšetřování BSE: 1,5 miliardy na 30 nakažených krav

kráva

kráva Zdroj: E15

V Česku byly od roku 2001 vyšetřeny téměř dva miliony poražených a uhynulých kusů skotu kvůli takzvané nemoci šílených krav (BSE). Náklady na vyšetřování zvířat dosáhly kolem 1,5 miliardy korun, z toho třetinu nákladů uhradila Evropská unie. Dnes o tom informoval mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben. Onemocnění bylo za stejnou dobu zjištěno u 30 kusů dobytka. Poslední případ se v Česku vyskytl začátkem května 2009 na Opavsku.

Původně se v Česku musela vyšetřovat všechna zdravá jatečná zvířata starší 30 měsíců, respektive 24 měsíců u poražených mimo jatka. Od loňského července se hranice posunula na 72 měsíců, u nutně poražených zvířat na čtyři roky věku, a je tak stejná jako ve většině zemí EU.

„Zvýšení věku na vyšetřování na 72 měsíců přineslo úsporu v loňském roce asi 60 milionů, letos to bude více,“ uvedl Duben. BSE decimovala především chovy ve Velké Británii koncem 90. let minulého století. Kvůli pozření nakaženého masa v Evropě zemřelo více než 100 lidí. Všichni z nich se nakazili lidskou formou BSE, takzvanou Creutzfeldt-Jakobovou nemocí, které je nevyléčitelná a smrtelná.

V Česku znovu udeřila BSE

BSE má jen nepatrný podíl na likvidaci krav v ČR

Nervové onemocnění skotu vzniklo v sedmdesátých letech minulého století zmutováním nemoci ovcí klusavky. Krávy totiž byly krmeny masokostní moučkou, ve které byla semleta i těla ovcí uhynulých na klusavku. Zkrmování masokostních mouček bylo po aféře zakázáno, zároveň bylo zavedeno povinné vyšetřování zvířat.