Němci budou krmit drůbež geneticky upravenou sójou. Normální je málo

Drůbež, ilustrační foto

Drůbež, ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta E15

Němečtí chovatelé drůbeže se vzdali slibu vyhýbat se krmivu, které obsahuje geneticky modifikovanou sóju. Takový závazek je vzhledem k nedostatečné nabídce konvenční sóji nesplnitelný, uvedlo sdružení německých drůbežářů BBH.

„Krmení kuřat a krůt v Německu bez využití genetických technologií je již nerealizovatelné,“ uvedla asociace podle agentury Reuters. „Dodávky nemodifikovaných sójových bobů nelze v požadovaném objemu garantovat,“ dodal.

Brazílie, která je hlavním světovým dodavatelem geneticky neupravené sóji, letos zřejmě tyto dodávky sníží o 50 procent, zčásti kvůli vzájemnému opylování obou typů. Vzrostla rovněž pravděpodobnost míchání geneticky modifikované a konvenční sóji během dopravy, uvedlo sdružení.

Asociace podotkla, že Německo v nemožnosti získat ve větším množství konvenční krmivo není zdaleka osamoceno. V poslední době se slibu nepoužívat krmivo z biotechnologicky posílené sóji zřekli někteří britští a dánští chovatelé drůbeže.

Německo je jedním z největších producentů drůbežího masa v Evropě. Loni ho vyrobilo asi 1,5 milionu tun, což bylo asi 12 procent celkové produkce v Evropské unii.