Neprodáváme zbraně, ale potraviny. Zemědělci chtějí zrušení ruských sankcí

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Agrární komora České republiky bude apelovat na představitele Evropské unie, aby začali s Ruskem jednat o perspektivním ukončení sankcí. Komora chystá s kolegy z visegrádské čtyřky společnou výzvu. Zemědělství by se podle prezidenta komory Miroslava Tomana nemělo stát rukojmím v politických přestřelkách.

„Zemědělci neprodávají zbraně, ale potraviny,“ řekl Toman na sněmu Agrární komory v Brně. Když jde o zemědělství, nemělo by se podle něj řešit, „kdo a kde jakou vlajku vyvěšuje“. Když Evropská komise zemědělcům nevyhoví, budou požadovat další kompenzace, zdůraznil Toman. Omezením dovozu Moskva odpověděla na unijní sankce spuštěné vůči Rusku kvůli ukrajinské krizi. Problémy teď mají zejména producenti mléka a vepřového masa, kde nadvýroba stlačuje cenu.

Evropská komise loni v září představila balík opatření za půl miliardy eur, která měla trh stabilizovat. Patří mezi ně výkupy a skladování nadprodukce či podpora vývozu. Podle Tomana jsou ale dopady na evropské zemědělce mnohem vyšší. „Je třeba, aby se k tomu Evropská unie postavila čelem a aby se peníze dokázaly najít,“ řekl ministr zemědělství Marián Jurčeka (KDU-ČSL). K volání po dalším mimořádném balíčku se podle něj přidávají i další státy unie.

Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) jsou sankce už nyní nesmyslné. Také prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý uvedl, že sankce nezměnily politické chování druhé strany, a nesplnily tak svůj účel. „Současně sankce zbytečně tvrdě dopadají na nás na všechny,“ řekl Dlouhý.