Novela má na mušce přemnoženou zvěř, chce snížit miliardové škody

Jelen lesní

Jelen lesní Zdroj: Smudge 9000 via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Pole s jednou plodinou bude muset mít nanejvýš třicet hektarů. Větší rozloha má být přeťata dvanáctimetrovým pásem s nízkou plodinou, která usnadní lov. Jinak se farmář nedočká úhrady škod způsobených zvěří. Také s touto úpravou počítá novela zákona o myslivosti.

Hlavním cílem normy je podle ministerstva zemědělství snížení stavů přemnožené divoké zvěře a tím i rozsahu hospodářských škod, které jdou do miliard korun. Novela, která teď míří do připomínkového řízení, neřeší případné zmenšení minimální rozlohy honiteb, po kterém volají majitelé pozemků.

Do budoucna by zemědělce ke zmenšování jednoplodinových polí mohlo motivovat také provázání se státními dotacemi, upozornil ředitel odboru lesů, myslivosti a rybářství Martin Žižka.

Novela také stanoví, že pokud myslivci v dané honitbě uloví více než pět kusů jednoho druhu zvěře, musí pro další rok vytvořit plán lovu právě pro tuto zvěř. Jinak by jim hrozila pokuta až dvě stě tisíc korun.

Pokud bude uživatel honitby plnit zákonné podmínky a plány lovu, nebude muset platit za škody způsobené zvěří majitelům pozemků. Stejně tak nebude za škody platit, pokud podmínky zákona nebude plnit majitel pozemků.
O výši škod přitom myslivci s majiteli pozemků soustavně vedou spory.

Jan Šindelář: Už dotroubili