Nový šéf Lesů ČR čelí kritice kvůli CE Wood

Generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád

Generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád Zdroj: ctk

Novým šéfem Lesů ČR se možná překvapivě stal Daniel Szórád. Dvaačtyřicetiletý absolvent lesnické fakulty v Brně se původně ve výběrovém řízení vyhlášeném předchozím ministrem Miroslavem Tomanem nedostal ani do finálové šestice. Hlavním kritériem pro jeho volbu tak byla zřejmě skutečnost, že posledních pět let pracoval v zahraničí. „Nebyl tak v uplynulých několika letech spojen s žádným ze smluvních partnerů tohoto státního podniku,“ uvedl Marian Jurečka.

Pro některé zástupce oboru je ale Szórád nepřijatelným. Vadí jim, že v letech 2001 až 2009 působil jako obchodní ředitel nyní zkrachovalé CE Wood. Firma se s Lesy ČR kvůli ukončení smluv soudila o 3,7 miliardy a její majitelé vyvolali i mezinárodní arbitráž.

Kvůli tomu tak například post náměstka generálního ředitele Lesů ČR nepřijal šéf Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. „Jmenování vysoce postaveného exmanažera CE Wood je rizikem pro ekonomické zájmy státu. V civilizovaném světě není normální, aby byl topmanažer dlužníka instalován do funkce generálního ředitele věřitele,“ řekl Valný.

Jurečka ke jmenování uvedl, že kandidáty, kteří postoupili do posledního kola, nechal prověřit Bezpečnostní informační službou.