O kompenzace za sankce zatím požádalo 26 firem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Petr Topic, E15

Dosud 26 českých firem projevilo zájem o kompenzace, které společnostem postiženým ruským zákazem dovozu potravin nabízí Evropská komise. Dodatečné opatření, které Brusel vypsal začátkem září, nalákalo 15 žadatelů o finanční kompenzace.

Evropská komise vydala koncem září druhé nařízení dočasného podpůrného opatření pro ty z evropských zemědělců, kteří strádají kvůli výpadku ruského odbytu. Ten nastal po tom, co Moskva zakázala dovoz evropských potravin. Opatření zasáhlo tisíce pěstitelů.

Z Česka do Ruské federace vyváželi zejména pěstitelé jablek, hrušek a švestek. „Pro Českou republiku bylo celkové množství produktů, na něž se nařízení vztahuje, stanoveno na tři tisíce tun. Dosud v rámci druhého opatření přijal Státní zemědělský intervenční fond 15 oznámení. U subjektů budou provedeny kontroly na místě,“ říká mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková.

Po kontrolách ve firmách SZIF pošle hromadnou žádost o kompenzace do Bruselu. Ta musí republiku opustit nejpozději 25. října. Jména firem, jež o kompenzaci požádaly, fond nemůže prozradit. Složení je ale podobné jako při předešlém kompenzačním seznamu. Brusel platí náhrady pěstitelům téměř 20 druhů ovoce a zeleniny, podléhajících rychlé zkáze. Jde zejména o jablka, hrušky, švestky,okurky, zelí, květák, mrkev a papriku.

Komise už v rámci prvních mimořádných opatření z konce srpna vyčlenila částku 125 milionů eur. Tehdy přijal SZIF jedenáct žádostí na celkovou podporu 382 550 eur. Tato částka stanovená EU byla vyčerpána již 3. září, a tak Evropská komise vydala druhé kompenzační nařízení.