O levné státní obilí zatím není valný zájem

Nejvíce dostanou
pěstitelé. Asi
čtyřicet procent
veškerých dotací putuje
na produkty „z orné
půdy“, tedy obilí
a další plodiny

Nejvíce dostanou pěstitelé. Asi čtyřicet procent veškerých dotací putuje na produkty „z orné půdy“, tedy obilí a další plodiny Zdroj: mediafax

Deset zájemců z jižní Moravy si chce ze státních rezerv půjčit čtrnáct tisíc tun krmné pšenice. Takový je zatím ohlas na vládní výpomoc zemědělcům postižených loňským suchem. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) přitom může na pokyn vlády mimořádně uvolnit sto tisíc tun obilí. O půjčky se mohou zemědělci hlásit do konce února.

Stát pro zapůjčení obilí stanovil cenu 4500 korun za tunu, která je hluboko pod úrovní na trhu, zemědělcům se výpomoc přesto nezdá výhodná. Kromě poplatků za vyskladnění a dopravu, zaplatí za každý měsíc trvání půjčky úrok 0,527 procenta. Ministerstvo zemědělství původně navrhovalo 0,4 procenta, SSHR ale požadovalo úrok vyšší.

„Dosavadní požadavky je Správa schopna v tuto chvíli pokrýt ze skladů v oblasti Moravy,“ uvedla její mluvčí Tereza Krásenská. SSHR ale nevylučuje možnost, že zrno pocestuje také na větší vzdálenosti. Jak již upozornila, při velkém zájmu zemědělců z jižní Moravy, ke kterým pomoc směřuje, by se krmná pšenice musela dovézt ze západních a jižních Čech. Ani vážní zájemci o státní obilí se ovšem předem nedozvědí, odkud jim ho SSHR půjčí. Dopravu si přitom hradí sami.

„Na přidělování půjček bude správa spolupracovat s ochraňovateli. Nicméně rozhodnutí o tom, odkud se budou obiloviny vydávat, bude na Správě,“ říká Krásenská. Takzvanými ochraňovateli jsou zemědělské výkupy Navos ze skupiny Agrofert a Zeten Blovice. Obě firmy pro SSHR obilí uchovávají a zároveň koordinují skladování strategických zásob v celé republice. To by se mohlo změnit. „Je to jedna z otázek, kterou se předseda SSHR zabývá,“ uvedla již dříve Krásenská k úvahám o změně způsobu hospodaření s obilím ve státních rezervách a systému koordinátorů. Šéf hmotných rezerv Ondrej Páleník navíc připravuje kontroly v zásobách obilí a dalších komodit.