O zemědělskou půdu je velký zájem, ceny loni stouply o čtvrtinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
10
Fotogalerie

Částky vyplácené za půdu zvyšuje nejen zájem samotných farmářů, ale také investičních fondů, které se v posledních letech podílejí na téměř polovině obchodů.

Průměrná cena za hektar zemědělské půdy loni vystoupala na 204 tisíc korun. Meziročně to znamená nárůst o čtvrtinu. Růst se ovšem týkal především prvního pololetí, neboť ve druhém začaly ceny stagnovat.

„V prvním čtvrtletí loňského roku vzrostla cenová úroveň proti předcházejícímu čtvrtletí o patnáct procent, ve druhém pak o šest procent,“ uvedl realitní server Farmy.cz, který se prodeji půdy věnuje dvanáct let.

Ve třetím čtvrtletí ale ceny stouply jen o procento a v posledním čtvrtletí roku podle odhadu Farmy.cz ceny dokonce o procento klesly. „Na pokles cen v závěru roku mělo vliv i přenesení daňové povinnosti k dani z nabytí nemovitých věcí na nabyvatele účinné od listopadu,“ uvedl server.

„Obávám se, že mizí ratio a začíná to být nafouknutá bublina,“ řekl deníku E15 již dříve předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha. Na růstu ceny půdy se podle něj v posledních letech projevoval obrovský tlak na nákup půdy ze strany nezemědělských investorů a nově i investičních fondů, který vyvolává reakci farmářů.

Nákupem půdy tak chtějí bránit tomu, aby je někdo časem z dosud pronajaté půdy nevystrnadil. Na investicích do půdy se tak obě skupiny podílejí zhruba polovinou. Výsledkem byl právě prudký růst ceny v posledních letech.

Cena zemědělské půdy stoupala každoročně. Ještě v roce 2004 se za metr čtvereční platilo ani ne sedm korun, loni už to bylo přes dvacet korun. Nejkvalitnější půda se pak prodává až po třiceti korunách za metr.


Vše o zemědělství čtěte zde >>>


S růstem cen stoupá také objem poskytovaných úvěrů. Moneta (dříve GE) Money Bank, která je jedničkou na trhu ve financování zemědělství s více než třetinovým podílem, jen za loňské první pololetí poskytla úvěry na nákup zemědělské půdy ve výši 732 milionů korun.

Meziročně to znamená nárůst o 35 procent. Banka odhaduje, že za celý rok poskytne úvěry v hodnotě 1,5 miliardy korun. Ještě v roce 2011 to bylo jen 200 milionů korun, přibližně sedmkrát méně.