O značku kvality Klasa přišlo pět výrobků

Značka Klasa, ilustrační foto

Značka Klasa, ilustrační foto

Ministerstvo zemědělství odebralo pěti výrobkům právo používat národní a nejznámější značku kvality Klasa, a to na základě oznámení Státní zemědělské potravinářské inspekce o porušení pravidel pro udělování značky. Deníku E15 to řekl mluvčí SZIF Petr Hlavatý. Bližší důvody porušení pravidel neuvedl.

„Kvalita potravin se stává v poslední době stále častějším tématem diskusí. Proto je nezbytné, aby kontroly oceněných výrobků probíhaly nejenom na počátku, ale po celou dobu platnosti certifikátu, který výrobce opravňuje používat pro daný výrobek logo Klasa,“ uvedl ředitel odboru administrace podpory kvalitních potravin SZIF Petr Milas.

MZe proto odebralo právo používat značku Klasa u smetany ku šlehání (31 procent) Mlékárny Kunín, Maďarského guláše z produkce společnosti PT servis konzervárna, třistagramového salámu Vysočina od firmy Pejskar&spol. a pro dva druhy Zátkových vaječných těstovin, konkrétně vlasové nudle a vřetena.

Národní značku kvality Klasa uděluje ministr zemědělství kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Ročně jde na její podporu 160 až 170 milionů korun. Známku Klasa mělo začátkem února na obalech už více než 1350 potravinářských výrobků od 231 výrobců, nejvíce maso a mléčné výrobky. Toto označení získá zhruba 100 výrobků ročně, ale některé zase ubývají a někteří ho nechtějí prodlužovat.