Obilný gigant ADM na nákupech. Chce převzít konkurenta Bunge

Archer Daniels Midland (ilustrační foto)

Archer Daniels Midland (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Americký zemědělský gigant Archer Daniels Midland (ADM) kontaktoval konkurenční společnost Bunge s nabídkou na převzetí. Případná dohoda by spojila dva ze čtyř největších obchodníků s obilím na světě. S odvoláním na informované zdroje to napsal ekonomický list Financial Times.

Zájem ADM přichází osm měsíců poté, co švýcarský obchodník s komoditami Glencore navrhl spojení s Bunge. Mohlo by to znamenat, že dojde k nabídkové válce. Podle FT zatím není jisté, zda společnost Bunge, jejíž tržní kapitalizace nyní dosahuje zhruba 11 miliard dolarů (228,5 miliardy korun), má o dohodu s ADM zájem.

Spolu se společnostmi Cargill a Louis Dreyfus tvoří ADM a Bunge čtveřici globálních obchodníků s obilím, kterým se podle počátečních písmen říká ABCD. Kupují miliony tun kukuřice, sojových bobů a pšenice od farmářů za účelem zpracování na potraviny nebo vývozu na rostoucí trhy, jako je třeba Čína.

Podle odborníků z odvětví by spojení firem ADM a Bunge zřejmě narazilo u antimonopolních úřadů a firmy by nejspíš musely prodat část majetku, zvláště v USA a Kanadě. To by mohlo nabídnout příležitost firmě Glencore nebo dalším podnikům.

ADM a Glencore se odmítly ke zprávě vyjádřit. Společnost Bunge komentář zatím neposkytla.

Zatímco poptávka po obilí roste, zemědělští obchodníci mají problémy, protože rekordní sklizeň u více komodit snížila ceny a obchodní příležitosti. Farmáři si vytvořili vlastní sklady, což ji umožňuje vyčkávat s prodejem sklizně obchodníkům na příznivější ceny. Potravinářské firmy, které zjistily, že komodit je dostatek, pak nechtějí platit obchodníkům přirážky za pevné dodávky.

Společnost Archer Daniels Midland vznikla v roce 1902. Má silné postavení v USA, kde se nachází více než polovina jejich zpracovatelských závodů. Usiluje o rozšíření svého globálního dosahu, její snahu o převzetí australské společnosti Graincorp však zablokovaly tamní úřady.

Bunge byla založena v roce 1818 v Amsterodamu. Na počátku 20. století přesunula své sídlo do Jižní Ameriky a před vstupem na burzu v roce 2001 přesídlila do New Yorku. Mimo jiných aktivit má významné postavení na trhu se sójou, kukuřicí a cukrovou třtinou v Jižní Americe.