OBRAZEM z Řecka: Tak vypadá cesta granátového jablka do láhve s moštem

Ovoce ve vroucí vodě

Ovoce ve vroucí vodě Zdroj: Barbora Pánková

Granátová jablka na cestě do moštárny
Mošty Alfeios Rodi
Granátová jablka
Sad granátovníků
Granátová jablka v bednách
29
Fotogalerie

Přes 2,5 tuny ovoce projde novou linkou řecké moštárny za osmihodinovou směnu. Naplní tak kolem 2000 lahví rudou šťávou z granátových jablek.

Cesta exotického ovoce začíná v kádi s vroucí vodou, kam pracovníci vybraná jablka nasypou. Linka je pak vyveze na stupních vzhůru, aby skončila v útrobách moštárny. Ven už pak vyjíždějí láhve pod značkou Alfeios Rodi.

Granátová jablka se do moštárny dovážejí ze sadů rozložených na 200 hektarech ve vesnici Koliri v kraji Západní Řecko. Ty má rozdělené 243 rodin, které se pod tlakem ekonomické krize dohodly, že budou ovoce zpracovávat společně. „Ekonomická krize dopadla i na nás. Museli jsme hledat nové způsoby,“ vysvětlil manažer podniku Alfeios Rodi Paraskevas Paraskevopoulos.

Výsledkem je 822 tisíc litrů šťávy z granátových jablek za rok, které podnik podle Paraskevopoulose vyváží do Německa, Itálie, Rumunska, Srbska, Bulharska, Albánie a dalších zemí. Na moštárenskou linku za 1 176 530 eur jim přispěla Evropská unie částkou 223 541 eur.

Právě zemědělské obory jsou šancí pro stále skomírající řeckou ekonomiku na zotavení i vzhledem k příznivým klimatickým podmínkám. Kromě granátových jablek země produkuje širokou škálu různých plodin i živočišných produktů a významnou roli hraje rybolov.

Řecká ekonomika se navzdory očekávání zahraničních věřitelů ocitla v recesi také loni. Statistický úřad ELSTAT zveřejnil v polovině října revidovanou zprávu, podle které se hrubý domácí produkt snížil o 0,2 procenta. V letošním roce počítá řecká centrální banka se zvýšením HDP o 1,7 procenta.