Odolné geny ananasu možná spasí světové zemědělství

Ananas, ilustrační foto

Ananas, ilustrační foto Zdroj: CC BY SA 2.0: www.fotoARION.ch via Flickr

Chutné tropické ovoce, přesněji plodenství ananasovníku chocholatého, by mohlo způsobit potravinovou revoluci. Genetikům z University of Illinois se podařilo přečíst kompletní genový kód oblíbeného tropického ovoce, zároveň také dokázali identifikovat několik významných genových párů, mezi nimi i ty, jež ovlivňují mimořádnou toleranci rostliny vůči dlouhotrvajícímu suchu nebo speciální typ fotosyntézy označované CAM, kterou využívají hlavně rostliny v suchých podnebních podmínkách.

„Tyto geny představují možný základ nové generace plodin, které budou odolnější vůči chorobám či hmyzu, budou kvalitnější, snáze vypěstovatelné či méně náročné na zavlažování,“ uvedl v časopisu Nature Genetics vedoucí výzkumu, biolog Ray Ming.

Fotosyntéza CAM dovoluje rostlinám ve dne uzavřít póry v listech, aby neztrácely vlhkost, a naopak je otevřít v noci. Genetický přenos této schopnosti do jiných zemědělských plodin je pro vědce nejzajímavější s ohledem na předpovědi vývoje globálního klimatu, kdy se budou zvětšovat oblasti se suchým podnebím a bude ubývat srážek.

„Tato fotosyntéza se může stát budoucností celého potravinářského průmyslu,“ uvedl molekulární biolog Qingyi Yu z Texaského výzkumného centra AgriLife v Dallasu.

Ananas
• zdomácněl zhruba před šesti tisíci lety
• pochází z jihozápadní Brazílie a východní Paraguaje
• roční hodnota obchodu s ananasem přesahuje osm miliard dolarů, po banánech je to druhé ekonomicky nejvýznamnější tropické ovoce
• pěstuje se v osmdesáti zemích světa