Orná půda v ohrožení: roste zájem o její přeměnu ve staveniště

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Velké investory neodrazuje zdražování poplatků za vynětí nejlepší půdy ze zemědělského fondu. Ministerstvo proto zvažuje absolutní zákaz takové změny.

Úřad Mariana Jurečky přemýšlí, jak zamezit dalším ztrátám orné půdy ve prospěch stavebníků. Stát se přitom s přílišným apetitem developerů snažil vypořádat již před pěti lety, když razantně – až patnáctinásobně – zvýšil poplatky za vyjímání orné půdy ze zemědělského půdního fondu. To ale zřejmě v době rostoucí ekonomiky přestalo stačit. Zvyšovat poplatky totiž podle ministerstva nelze donekonečna.

„Poplatky za vynětí z půdního fondu jsou nástrojem, který je účinný při usměrňování drobné individuální výstavby. Jako prostředek regulace průmyslové výstavby se ukazuje – s ohledem na ekonomické možnosti velkých investorů – jako málo účinný,“ uvedl již dříve mluvčí rezortu Hynek Jordán.

Poplatky za vynětí z půdního fondu jsou nástrojem, který je účinný při usměrňování drobné individuální výstavby. Jako prostředek regulace průmyslové výstavby se ukazuje – s ohledem na ekonomické možnosti velkých investorů – jako málo účinný

Nástrojem ochrany půdy se tak nutně musí stát územní plánování, kdy se rozhoduje o tom, co a kde může být vybudováno. Snahou bude zejména omezit zábory kvalitní zemědělské půdy v nejvyšších třídách ochrany. „Jedním z nástrojů, o kterém se rovněž uvažuje, je i absolutní zákaz vyjímání nejkvalitnější půdy z půdního fondu,“ dodal Jordán.

Z krajiny zmizí každoročně průměrně sedm tisíc hektarů orné půdy. Při celkové rozloze orné půdy 2,9 milionu hektarů se to jeví jako nízké číslo, ale podle zemědělců je stále alarmující. Vždy totiž platí, že změna na stavební parcelu je nevratná. Podle statistik ministerstva životního prostředí se ale na úbytku nepodílí pouze bytová a průmyslová výstavba, ale rovněž těžba nerostných surovin. Na způsobu ochrany půdy by se přitom podle Jordána měla podílet také ministerstva životního prostředí a pro místní rozvoj.

Ministerstvo životního prostředí ale zatím přesná čísla o úbytku orné půdy za loňský rok k dispozici nemá. „Nevíme, z čeho ministr Jurečka vychází. Aktuálně neplánujeme další změny zákona o ochraně zemědělského půdního fondu,“ sdělila mluvčí ministerstva Jana Taušová.