OSN našla novou zbraň v boji proti hladu. Přínos hmyzu se prý podceňuje

Cikády na trhu v Číně

Cikády na trhu v Číně Zdroj: CC BY 2.0: istolethetv

V Číně se běžně prodávají i vařené kobylky a škorpióni
"Sklizeň" kněžic v Africe
Nasbírané kněžice
Vařené a sušené kněžice
Mexická pálenka Mezcal s červem na dně
6
Fotogalerie
Organizace spojených národů našla novou zbraň, jež by mohla pomoci v boji proti hladu. Jde o poživatelný hmyz, který už teď tvoří doplněk potravy pro zhruba dvě miliardy lidí.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) uvedla, že poživatelný hmyz, například kobylky a mravenci, je zatím poměrně málo využívaným zdrojem potravy. Má přitom vysoký obsah proteinů i minerálů a jeho větší využití by mohlo zmírnit znečišťování životního prostředí.

Hmyz je podle FAO „mimořádně efektivní“ při přeměně krmiva v poživatelné potraviny. Ke vzniku jednoho kilogramu „hmyzího masa“ jsou v průměru zapotřebí jen dva kilogramy krmiva, zatímco dobytek potřebuje k vytvoření jednoho kilogramu masa krmiva osm kilogramů. Většina hmyzu navíc vylučuje méně skleníkových plynů než dobytek, potřebuje méně prostoru a vody a může se živit odpadem.

Podle studie FAO lidé nyní jedí asi 1900 druhů hmyzu. Nejčastěji jde o brouky (31 procent), housenky (18 procent), včely, vosy a mravence (14 procent), oblíbené jsou také kobylky a sarančata.

„Netvrdíme, že lidí mají začít jíst brouky,“ uvedla Eva Muller z FAO. „Hmyz je ale jako zdroj potravy téměř zcela nevyužitý,“ dodala. V současnosti se hmyz určený k jídlu většinou sbírá v lesích, chov je omezen. Podle FAO by však díky mechanizaci mohl chov prudce stoupnout. „Chov hmyzu je jednou z cest, jak zabezpečit dostatek potravin. Hmyz je všude a rychle se množí,“ uvedla FAO ve své zprávě.

Podle FAO poskytuje hmyz kvalitní proteiny a výživné látky a je „mimořádně důležitý jako doplněk potravy podvyživených dětí“. Může být i bohatý na železo, hořčík, zinek a další látky potřebné pro lidský organismus. FAO také upozorňuje, že například některé kobylky jsou v Africe považovány za delikatesu a platí se za ně vysoké ceny.