Označení „ležák“ zůstane, ale pro méně piv

Pivo, ilustrační foto

Pivo, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Jedna z největších změn v označování piv v tuzemsku zřejmě nebude tak rozsáhlá, jak původní návrh vyhlášky ministerstva zemědělství vypadal. Na etiketách piv tak zřejmě zůstane i nadále označení ležák, ale bude se jím označovat méně piv, než dosud. Vyplývá to z finální podoby návrhu vyhlášky po připomínkách velkých i malých pivovarů v Česku. O finální podobě ale do konce ledna rozhodne ministerstvo, uvedl jeho mluvčí Hynek Jordán.

Označení ležák by tak mělo podle informací svazu minipivovarů zůstat pro jedenácti- a dvanáctistupňová spodně kvašená piva. U svrchně kvašených piv jako je ale, stout či pšeničné pivo by se měl používat název „plné“ a „silné“ pivo podle obsahu alkoholu.

„S tímto kompromisem jsme prozatím spokojeni. Je zde ovšem velký prostor pro novelizaci a mám signály, že se situace bude znovu řešit,“ uvedl šéf svazu minipivovarů Jan Šuráň. Svaz zároveň odmítl, že by byl iniciátorem změny, neboť právě většina minipivovarů vaří takzvané speciály a nikoli klasické desítky, jedenáctky a dvanáctky.

Podle svazu malých, ale i velkých pivovarů je hlavním cílem vyhlášky náprava stavu, kdy se jako ležáky označují i piva, která jimi nejsou. „Diskuze souvisí především s faktem, že aktuálně platná vyhláška plně nereflektuje vývoj v oblasti pivovarnictví v Česku. Návrh změn, tak jak ho chápeme my, má aspiraci především upřesnit terminologii pivních kategorií,“ říká mluvčí tuzemské jedničky Plzeňského Prazdroje Judita Urbánková. „Nové značení piv je v souladu s legislativou významných pivovarnických zemí Evropské unie, ale i tak je pravděpodobné, že v naší společnosti vyvolá určité otazníky,“ podotkla.

Svaz minipivovarů: S tímto kompromisem jsme prozatím spokojeni. Je zde ovšem velký prostor pro novelizaci

Tuzemská dvojka Pivovary Staropramen nechce zatím samotnou aktuální podobu novely hodnotit. Potřebu změny názvosloví ale necítí. „Změny v názvosloví by měly jednak reagovat na vývoj pivovarnického oboru, zároveň by ale měly myslet na spotřebitele a jasně mu pomoci odlišit typy piv,“ míní mluvčí Pavel Barvík. „V neposlední řadě by nové názvosloví mělo být spotřebiteli prakticky použitelné. Používání obecných pojmů typu plné pivo nepovažujeme za šťastné, protože každé pivo má svou plnost a není tak naplněn požadavek jasného odlišení,“ dodal.

Ministerstvo se ke konkrétní podobě vyhlášky nevyjádřilo. V současné době podle Jordána vypořádává došlo připomínky. „Ministerstvo zemědělství o novele ještě jedná mimo jiné se zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven i se zástupci Českomoravského svazu minipivovarů,“ uvedl pouze Jordán. „Předpokládáme, že připomínky k novele vypořádáme do konce ledna a znění vyhlášky představíme začátkem února,“ dodal.