Paštiky Hamé míří do Afriky. Zakázka za stovky tisíc korun vyrazí za několik týdnů

Hamé ilustrační fotky

Hamé ilustrační fotky Zdroj: Hamé a.s.

Hamé ilustrační fotky
Hamé ilustrační fotky BAPA Letohrad
3
Fotogalerie

Přední český potravinář Hamé poveze dodávku za stovky tisíc korun do Nigérie. V subsaharské Africe mají následovat dodávky do Angoly.

Několik desítek tisíc kusů trvanlivých paštik, pomazánek, omáček, džemů a masových konzerv odjede do Nigérie za několik týdnů. „Dohoda je podepsaná. Nyní se řeší už jen logistika,“ uvedl mluvčí podniku Petr Kopáček s tím, že se hodnota kontraktu pohybuje v řádu statisíců korun. Obchod je dohodnutý také s Angolou, ale podpis smlouvy Kopáček zatím odmítl potvrdit. 

Trvanlivé potraviny bude prodávat jeden z největších nigerijských obchodních řetězců, čehož společnost Hamé dosáhla prostřednictvím obchodního partnera. Jméno zprostředkovatele Kopáček neprozradil s odvoláním na konkurenční důvody. Hamé věří v dlouhodobou spolupráci. „Je to takové otevření dveří. Předpokládáme, že další dodávky budou následovat,“ uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. 

Subsaharskou Afriku považuje Štrupl za perspektivní trh. „Obecně se dá říci, že region jde ekonomicky nahoru, roste kupní síla spotřebitelů, výrazně tam roste počet obyvatel a země nejsou potravinově soběstačné,“ uvedl Štrupl. 

Potenciál pro české potravináře vidí na tomto trhu také ministerstvo průmyslu. „Subsaharská Afrika představuje pro české firmy perspektivní trh především v potravinářském průmyslu – například pivovarnictví, zpracování zemědělských produktů, vývoz zemědělských technologií,“ uvedla mluvčí rezortu Štěpánka Filipová. 

Vývoz českých potravin do subsaharské Afriky se zvyšuje už třetí rok po sobě, přestože se zakázky v hodnotě necelé půl miliardy loni podílely na celkovém objemu exportu z Česka jen necelými třemi procenty. Prim hrály výrobky obsahující kakao, nicméně co se týká hmotnosti se loni do subsaharské Afriky vyvezlo nejvíce cukrovinek – téměř deset tisíc tun. Nejvíce potravin mířilo loni do Jihoafrické republiky, jejich hodnota činila 274 milionů korun.