Pistácie zlevní, pomůže jim zrušení íránských sankcí

pistácie

pistácie Zdroj: CC BY-SA 2.5: Editor at Large; Wikimedia Commons

Cenami ropy hýbe konec sankcí vůči Teheránu, uvolnění stavidel perského exportu se ovšem projeví i v jiných oblastech. Slavit můžou hlavně milovníci pistácií, jejichž cena se za posledních pět let kvůli nedostatku nabídky zvýšila o 40 procent. Írán jako největší světový pěstitel tuto situaci ovšem může při svém vstupu na trh hodně rychle změnit.

Od íránské revoluce zavedly americké úřady na íránské pistácie embargo několikrát, naposledy je schválil prezident Barack Obama v roce 2010. Evropská unie dovoz nezakázala, ten ale i tak hodně trpěl kvůli sankcím íránského bankovnictví a lodní dopravy. Íránští pěstitelé můžou svým plným návratem na světový trh zasadit ránu alespoň donedávna největšímu ideovému nepříteli Teheránu. Na nenasycené globální poptávce totiž vydělávají hlavně Spojené státy, konkrétně kalifornští zemědělci.

Ti za posledních dvanáct let ztrojnásobili svoji výrobu na 233 tisíc tun v loňském roce. Výměra kalifornské půdy pro pistácie se od íránské revoluce zdesetinásobila. Pistácie jsou pro americké zemědělce jednou z nejvýnosnějších trvalých plodin. Tržby z úrody slaných oříšků ve Spojených státech loni dosáhly 1,3 miliardy dolarů.

Alespoň na oko ovšem američtí pěstitelé zůstávají klidní. „Nikdo není moc znepokojený kvůli íránskému návratu,“ řekl serveru Bloomberg vedoucí Administrativního výboru pro pistácie Bob Klein. Nevěří tomu, že by perské pistácie mohly zásadním způsobem zaplavit evropský trh.

Zdroj: Organizace pro výživu a zemědělství

Důvodem mají být vysoké hladiny aflatoxinu, způsobené plísněmi. K těm jsou pistácie hodně náchylné. Státní zemědělská a potravinářská inspekce už kvůli tomu v posledních letech íránské pistácie z českého trhu dvakrát stáhla.

Zatímco pro evropské spotřebitele můžou být pistácie pouze okrajovou záležitostí, pro Írán samotný jsou důležité. Slané oříšky jsou totiž za ropou druhou největší íránskou vývozní položkou. Íránci dokázali podle posledních dostupných dat ještě před zrušením sankcí v roce 2014 zvýšit export pistácií meziročně o 71 procent, utržili za něj 1,62 miliardy dolarů. Teherán doufá, že za rok 2012 dokáže tuto částku zvýšit na dvě miliardy.

Za nedostatek nabídky pistácií může vedle íránských sankcí i válka v Sýrii, která byla ještě v roce 2013 pátým největším producentem. Místa nejtvrdších bojů - provincie Aleppo, Idlíb a Hamá, jsou zároveň centry pěstování pistácií. V roce 2014 se produkce meziročně snížila o polovinu.