Pivovary Lobkowicz a ČEB budou v Číně ladit spolupráci s Ershang Group

Ve východočínském městě Tchien-ťin vznikl pivovar s podporou Pivovarů Lobkowicz

Ve východočínském městě Tchien-ťin vznikl pivovar s podporou Pivovarů Lobkowicz Zdroj: ctk

Pivo z produkce skupiny Lobkovické pivovary si hledá cestu na čínský trh. Chce se prosadit v obchodních řetězcích.

Předseda představenstva skupiny Pivovary Lobkowicz Zdeněk Radil a předseda představenstva České exportní banky Karel Bureš letí v pondělí do Číny spolu s ministrem zemědělství Marianem Jurečkou. Pivovarnická skupina bude v Číně jednat o rozpracování memoranda o strategické spolupráci, které uzavřela se společností Ershang Group.

„Ershang Group zřejmě vstoupí do kapitálové struktury PLG, a to na úrovni společnosti Lapasan, která je majoritním vlastníkem PLG,“ říká k chystané operaci předseda představenstva společnosti Zdeněk Radil. Díky této spolupráci by se pivovarům mohla otevřít cesta do čínských maloobchodních i velkoobchodních řetězců. „Jedním z možných směrů vývoje je licenční výroba piva přímo v Číně, případně pak také vybudování sítě minipivovarů,“ dodává Radil.

O financování nových projektů, které by na základě spolupráce s čínskou firmou mohly pro pivovary vzniknout, se může postarat Česká exportní banka. „ČEB chce české exportéry v oblasti potravinářství a zemědělství obecně podporovat v mnohem větší míře, jedná se o perspektivní obory. Spolupráce skupiny Lobkowicz s Ershang Group je z hlediska exportu velice zajímavá a ČEB je připravena plně zajistit financování případných aktivit pivovarů na čínském trhu,“ říká předseda představenstva ČEB Karel Bureš.