Plochy pěstovaného chmele se dále snižují

Sklizeň chmele

Sklizeň chmele Zdroj: profimedia.cz

Chmel je sice tuzemské zelené zlato a ve světě dělá Žatecký poloraný červeňák České republice tu nejlepší pověst. Plocha, na které se v Česku pěstuje, ale letos opět mírně poklesla a je nejmenší od roku 1971, vyplývá z údajů Svazu pěstitelů chmele ČR.

Výměra produkčních chmelnic dosáhla v loňském roce 4366 hektarů. Letošní statistika ploch bude oficiálně uzavřena až za měsíc, nicméně předběžná plocha k 30. dubnu činí 4339 hektarů. „Konečnou plochu spíše odhadujeme o pár hektarů nižší. Důvodem mírného poklesu jsou zejména škody vzniklé na porostech vlivem holomrazů na počátku roku. Díky vyšší poptávce a výsadbě zřejmě nebude v letošní statistice pokles plochy tak dramatický jako v předešlých letech,“ řekl serveru E15.cz tajemník svazu Michal Kovařík.

Pěstitelé loni sklidili 4338 tun chmele, což bylo zhruba o 30 procent meziročně méně. Meziroční pokles celkové produkce byl zapříčiněn nejen vlivem loňskými únorovými mrazy, ale také suchem v létě loňského roku. „Co se týče letošního roku, je stále brzy na jakékoli hodnocení. Určitě však výši ovlivní červnové povodně a záplavy,“ podotkl Kovařík. V současnosti je velmi důležitým faktorem výsadba a její podpora. Z tohoto důvodu svaz pěstitelů chmele žádá o pomoc ministerstvo zemědělství. „Nyní se nacházíme ve vegetační fázi, ve které je chmel více citlivý na průběh počasí. Dlouhotrvající sucha a velmi vysoké tepoty v tomto období mohou výnos negativně ovlivnit,“ dodal. Přesnější odhad je ale zatím předběžné stanovovat. Svaz je bude mít k dispozici na začátku září v době sklizně.

Ještě v první polovině 90. let se chmel v Česku pěstoval na více než 10 tisíci hektarech, před deseti lety to bylo zhruba šest tisíc hektarů. Jedním z důvodů dlouhodobějšího poklesu je spatřován v poklesu japonského trhu s pivem, který je hlavním zahraničním odběratelem českého chmele, i poklesu výstavu českých pivovarů v letech 2008 až 2010. Roli hraje také cena, neboť český chmel je kvůli své kvalitě dražší. Zejména zahraniční pivovary v době ekonomické krize a snaze šetřit proto často volí levnější chmel z jiných zemí.

Rekordní úroda chmele