Plodinová burza Brno přišla o licenci, po 24 letech skončila v likvidaci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: novak tomas/euro

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) odejmul licenci Plodinové burze Brno, která tak přestala vykonávat činnost spočívající ve sledování cen zemědělských komodit. Burza tak skončila po 24 letech v likvidaci. Odkladný účinek nemá ani žaloba, kterou burza podala k Městskému soudu v Praze, uvedl nyní již bývalý sekretář burzy Karel Zezula.

Ministr rozhodl o odejmutí licence už loni 29. července, rozklad byl zamítnutý 13. listopadu. Burza tedy nesmí vykonávat činnost. Ceny plodin zveřejňovala pravidelně každé dva týdny, naposledy se tak stalo 16. února. Pokud burza neuspěje se žalobou u městského soudu, je připravená podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

V Česku existuje ještě Českomoravská komoditní burza Kladno, která má i agrární sekci. Na webu burzy však jakékoliv aktuální i archivní informace o obchodování se zemědělskými komoditami neexistují.

V roce 2013 odejmulo ministerstvo zemědělství licenci například i Komoditní burze Praha, která však uspěla s kasační stížností a může činnost provozovat dál.

Podle rok staré informace na portálu ministerstva zemědělství jsou v jeho působnosti ještě HRAPRAKO a Obchodní burza Hradec Králové, která však v posledních letech nevykazovala žádné obchody.