Podnikatel Fait koupil zkrachovalé pily Less & Timberu za 600 milionů

Moderní technologie. Pila v Čáslavi je od roku 2009 jedním z nejmodernějších závodů na zpracování jehličnatého dřeva v Evropské unii. Dvoumiliardová investice do tohoto provozu však přivedla impérium Jana Mičánka do vážných problémů, které skončily konkurzem

Moderní technologie. Pila v Čáslavi je od roku 2009 jedním z nejmodernějších závodů na zpracování jehličnatého dřeva v Evropské unii. Dvoumiliardová investice do tohoto provozu však přivedla impérium Jana Mičánka do vážných problémů, které skončily konkurzem Zdroj: CTK

Zajištění věřitelé zkrachovalé společnosti Less & Timber z bývalého největšího soukromého lesnicko-dřevařského impéria Jana Mičánka se mohou těšit na dosud největší finanční náplast. Investiční společnost JET Investment Igora Faita totiž dala za tři pily v Čáslavi, Dlouhé Vsi a Bohdanči a závod na zpracování dřeva v Klášterci nad Orlicí 582 milionů korun. Vyplývá to z prodejní smlouvy nyní zveřejněné v insolvenčním rejstříku.

Investor po koupi výši ceny nekomentoval. Oznámil ale, že v podniku hodlá zachovat výrobu. „Závod Less & Timber byl pro nás od začátku velice přitažlivým aktivem, které také přilákalo nemalý počet zájemců,“ uvedl Fait ke konci listopadu.

„Považujeme Less & Timber za strategickou a dlouhodobou investici. Podniky bychom chtěli převzít a začít s jejich revitalizací co nejdříve, nejlépe hned na počátku roku 2015,“ dodal tehdy. O tom svědčí i skutečnost, že VIGA Investment z Faitovy skupiny se od ledna přejmenovala na původní název Less & Timber. Zkrachovalá firma se nyní jmenuje Starý Timber.

Částka je s velkým náskokem nejvyšší, kterou insolvenční správkyně tří zkrachovalých Mičánkových firem Less, a. s., Less & Forest a Less & Timber získala. Dosud největší transakcí byl loňský prodej lesních školek Less & Forestu skupině Agrofert Andreje Babiše za osmdesát milionů.

O 62 milionů vyšší nabídka

Fait získal aktiva Less & Timber v podzimní dražbě, v níž jeho firma podala nejvyšší nabídku. Podle nyní zveřejněných informací nabídl sumu, která je o 62 milionů korun vyšší než odhad z října 2012. Podle tehdejších údajů znalecké společnosti A-Consult plus činila tržní hodnota Less & Timber v případě konkurzu 510 milionů, v případě řešení úpadku této firmy reorganizací pak 628 milionů.

Soud také původně reorganizaci firmy s obratem 1,4 miliardy povolil. Pro nesplnění požadavků ji ale loni v dubnu přeměnil na konkurz stejně jako u firem Less & Forest a původní mateřské firmy celého holdingu Less, a. s.

Do všech tří řízení se přihlásily stovky věřitelů s pohledávkami za několik miliard korun. Právě náročná, zhruba dvoumiliardová Mičánkova investice do nové pily v Čáslavi se stala jedním z důvodů finančních potíží Less & Timber, které skončily jeho konkurzem.