Polabské mlékárny vytěsní malé akcionáře

mlékárna - ilustrační foto

mlékárna - ilustrační foto Zdroj: E15 Eduard Erben

Většinový majitel jednoho z velkých hráčů na mlékárenském trhu, Polabských mlékáren, se rozhodl zkonsolidovat vlastnickou strukturu firmy. Valná hromada proto minulý týden rozhodla, že vytěsní menšinové akcionáře, což jí umožňuje zákon za daných podmínek. Jednou z těch hlavních je skutečnost, že majoritní vlastník, společnost LimiServis, má ve společnosti více než devadesát procent na základním kapitálu mlékáren, a tím i na hlasovacích právech.

Smyslem vytěsnění je podle generálního ředitele a spolumajitele mlékáren Pavla Vybírala výrazné snížení administrativních nákladů spojených se správou a řízením společnosti. „Jako názorný příklad lze uvést, že v situaci, kdy je společnost významně ovládána jediným subjektem, dává smysl, aby ušetřila nemalé náklady v souvislosti s organizováním a svoláváním valných hromad, k čemuž mimo jiné v důsledku nabytí všech jejích akcií hlavním, respektive jediným akcionářem také dojde,“ uvedl Vybíral.

Menšinoví akcionáři dostanou za akcii 5300 korun, což je částka odpovídající znaleckému posudku, který nechal hlavní akcionář vypracovat.

Tržby Polabských mlékáren v roce 2011 činily 922,6 milionu korun, což bylo o pětinu více než o rok dříve. Zisk se předloni meziročně zvýšil více než čtyřikrát na 24,7 milionu korun. Konkrétní výsledky za loňský rok zatím firma nezveřejnila. „Tržby a zisk za rok 2012 byly ještě vyšší, za což jsem samozřejmě velmi rád, a to zejména s ohledem na vysoce konkurenční prostředí, v němž již řadu let pracujeme,“ uvedl pouze k loňským výsledkům Vybíral.