Polí ubývá, sklizeň obilovin však letos vzroste

Sklizeň obilovin se přehoupl do druhé poloviny

Sklizeň obilovin se přehoupl do druhé poloviny

Zemědělci mohou očekávat lepší sklizeň než loni. Podle odhadů Českého statistického úřadu vzroste sklizeň základních obilovin o 857 tisíc tun. Celkově by tak mohla dosáhnout více než 6,5 milionu tun. O čtvrtinu vyšší výnosy než loni očekává ministerstvo zemědělství.

Sklizeň podle všeho roste navzdory zmenšení osevní plochy. Předpokládaný průměrný výnos na hektar by měl u základních obilovin meziročně stoupnout o 16,6 procenta.

Sklizeň meziročně vzrostla o téměř jednu třetinu u pšenice ozimé, nejrozšířenější obiloviny v Česku. Odhadovaná sklizeň 4,251 milionu tun je o 1,016 miliónu tun vyšší. Svůj podíl na tom má vyšší výnos na hektar a rozšíření polí.

Lepší výsledky se očekávají také u dalších ozimých obilovin jako ječkem ozimý nebo žito. Ječmene by měli zemědělci sklidit 493 tisíc tun, což je oproti loňsku čtvrtinový nárůst. Žita by pak měli sklidit 169 tisíc tun.

Naopak sklizeň jarních druhů obilovin - konkrétně ječmene jarního, pšenice jarní a ovsa - meziročně klesla. Největší pokles odhadují statistici u pšenice na 172 tun, tedy o téměř 40 procent.

Cena mouky klesne, pečivo ne

Přestože tuzemští pekaři očekávají kvůli snížení cen obilí následný pokles cen mouky, chléb a pečivo zlevnit nechtějí. Podle Jaromíra Dřízala, předsedy Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů v ČR, pekárnám v posledních letech stoupaly náklady, které kvůli tlaku na trhu nemohly promítnout do cen. Řada pekáren je prý ve ztrátě a levnější mouka by jim mohla pomoci přežít. Na podzim budou výrobci s obchodníky vyjednávat o cenách chleba a pečiva pro další rok. Přes očekávaný tlak řetězců na ceny nechtějí pekaři zlevňovat.

Také řepce a máku se dařilo

Úrodu řepky odhadují statistici na 1,313 milionu tun, což by bylo o 204 tisíc tun více než loni. „Zvýšení produkce je dáno nárůstem předpokládaného hektarového výnosu na 3,14 tuny, o 13,8 procenta více než v roce 2012, a také rozšířením osevní plochy o 4,4 procenta na rekordních 419 tisíc hektarů,“ oznámil ČSÚ. Dařilo se také máku, jehož produkce podle ČSÚ meziročně vzroste o 9,2 procenta na 14 tisíc tun.

Jarním obilovám se nedařilo

Ani zvýšení hektarových výnosů ovšem pravděpodobně nepomůže k lepším výsledkům sklizně jarních druhů obilovin. Podle odhadu ČSÚ je v důsledku poklesu osevních ploch meziročně nižší. Například sklizeň ječmene jarního očekávají statistici na úrovni 1,059 milionu tun, tedy o 13,6 procenta méně než loni navzdory o více než procento většímu hektarovému výnosu. Pšenice jarní, jejíž výnos bude letos asi o 2,4 procenta větší, se podle úřadu sklidí 172 tisíc tun, o 39,6 procenta méně. Úroda ovsa bude menší zřejmě o 13,3 procenta, a to 149 tisíc tun při výnosu o 0,9 procenta vyšším.

Rovněž raných brambor bude letos s největší pravděpodobností méně než v minulém roce. Podle statistiků nesvědčilo bramborám počasí, takže průměrný hektarový výnos klesne asi o 10,3 procenta na více než 15 tun. Osevní plochy však přibylo, takže se zřejmě raných brambor sklidí přes 22 tun, jen o 0,3 procenta méně než loni.