Pomazánkové máslo změní kvůli soudu název na Tradiční pomazánkové

Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo Zdroj: profimedia.cz

Poslední půl rok zbývá pomazánkovému máslu. Pak by se mělo nově jmenovat Tradiční pomazánkové. Přejmenování tradičního výrobku v polovině října Česku nařídil Soudní dvůr EU.

Málo tuku v tradičním pomazánkovém másle vadilo Evropské unii. Podle ní mohl název poškodit a mást spotřebitele. Evropský Soudní dvůr tak loni rozhodl, že se český produkt nemůže označovat jako pomazánkové máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku. Přes odpor, který rozhodnutí soudu v Česku vyvolalo ministerstvo muselo zahájit legislativní proces novelizace vyhlášky, která problematiku názvu pomazánkového másla upravuje.

„Novela zároveň stanovuje jeho název jako 'tradiční pomazánkové', což je název, který vzešel z jednání MZe s nevládními organizacemi,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček s tím, že návrh aktuálně prochází vnějším připomínkovým řízením.

„Konkrétní termín pro přejmenování mléčných výrobků označených jako pomazánkové máslo, lze, vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropskou komisí, předpokládat asi v polovině roku 2013,“ řekl Žáček. Změnu předpisu budou podle něj muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta ze strany dozorových orgánů.

Milan Teplý, ředitel Madety, která je jedním z tuzemských výrobců produktu, k ministerským přípravám řekl, že o přesném názvu pro jejich výrobek teprve společnost přemýšlí. Rozhodnutí o zakázání názvu pomazánkové máslo považuje za nesmyslné. „Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo,“ řekl.

Madetu dnes navštívil prezident Václav Klaus. Ten považuje změnu názvu pomazánkového másla za směšnou a nedůstojnou. „Jestli jsme takhle klesli, že se budeme prát o tyhle věci a podstatné věci nechávat mimo, tak je to falešná hra, kterou já jsem vždycky neměl rád,“ řekl prezident.