Potravinářská inspekce dostala právo likvidovat falešné víno

Restaurace Vino di Vino

Restaurace Vino di Vino Zdroj: E15 Libor Budinsky

Stát přichází s prvním nástrojem, jak omezit v Česku bující obchod s falšovaným či přímo pančovaným vínem. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž dostala pravomoc odhalené pančované víno nařídit zlikvidovat. Dosud mohlo být majitelem zpracováno na jiné účely. Novinku tento týden schválila sněmovna. Podle dřívější studie EY pochází až pětina prodeje vína z šedé zóny, což pro stát znamená výpadek daňových příjmů ve výši asi miliardy korun ročně.

Víno, do kterého výrobce přidá nelegálně vodu, alkohol, syntetická barviva nebo hrozny a hroznový mošt ze zemí mimo Evropskou unii, tak už neskončí v lihovaru, octárně nebo na využití pro průmyslové účely, jak to bylo doposud možné.

„Likvidace pančovaného vína zlepší situaci na trhu. Nepoctiví výrobci už totiž nebudou moci spoléhat na to, že zpracováním vína na ocet nebo líh získají aspoň částečný zisk. Naopak, budou muset uhradit náklady na likvidaci vína, které nebylo vyrobeno podle povolených postupů,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Přísnější pravidlo zamezí šíření nekvalitních nebo falešných vín neznámého původu na českém trhu. Dozorové orgány budou mít pravomoc nařídit zákonné zničení falšovaných vín, likérových vín, šumivých vín a částečně zkvašeného hroznového moštu.

Téměř polovina vzorků vína neprošla
V roce 2013 odebrala SZPI ke kontrole celkem 1056 vzorků vína, z nichž u 402 inspekce zjistila nedodržení zákonných požadavků v oblasti jakosti, falšování a bezpečnosti. Za pančování vína může být nepoctivý výrobce potrestán podle zákona o vinohradnictví a vinařství pokutou až 5 milionů korun.

Vinaři si na nekalou konkurenci stěžují již delší dobu, na jaře se obrátili právě přímo na ministerstvo. Falšované či přímo pančované víno se totiž často prodává v levných výčepech, trafikách a dalších malých obchodech. Zájem o levná vína přitom v poslední době zaznamenal zřejmě i z důvodu ekonomické krize a snahy šetřit boom. Vinaři si zejména přáli zvýšit aktivitu i počet inspektorů SZPI. Podle vinařů totiž na celou Moravu připadá pouhých sedm inspektorů, kteří mají přitom na starosti několik tisíc subjektů.

Ne všechna jsou samozřejmě falšovaná, často pochází z dovozu ze zemí jako Francie či Itálie, které export tamních vinařů výrazně podporují. Zatímco moravský a český vinař vyrobí litr vína v základní kvalitě minimálně za 45 korun na litr, náklady na dovážené víno prodávané ve výčepech jsou podle odhadu svazu vinařů zhruba 12 korun na litr.